Guslarsko veče u čast Gvozdenog puka

0
????????????????????????????????????

Obeležavanju stogodišnjice oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskog ratu pridružilo se i Guslarsko društvo „Toplički Gvozdeni puk“, koje je u Narodnom muzeju Toplica organizovalo Guslarsko veče pod nazivom „Vitez Gvozdenog puka“.

Mnogobrojnoj publici ovog narodnog instrumenta, među kojima je bila i član Opštinskog veća Milica Erić, predstavili su se guslari Nikola Mojsilović, Novak Milenković, Petar Sisović, Stefan Đurović i gost iz Pljevlja Vladimir Beljkas.

Predsednik prokupačkog Guslarskog društva Vladan Radulović rekao je da su oni sa zadovoljstvo prihvatili da daju svoj doprinos otvaranju Spomen-parka posvećenom junacima Gvozdenog puka.

– Guslarsko udruženje „Toplički Gvozdeni puk“ formirano je u januaru ove godine. Ovo je treći koncert koji smo organizovali za ljubitelje  gusli. Svojim nastupom guslari su pevali o znanim i neznanim junacima ovog najodlikovanijeg puka u srpskoj vojsci u Velikom ratu, izjavio je on i dodao da oni već sada planiraju da 22. decembra organizuju veliki koncert u Beogradu na kojem se očekuje učešće oko 20 eminentnih guslara iz Topilice, Srbije i Crne Gore.

Života Jevremović, predsednik Udruženja „Gvozdeni puk“ u selu Igrištu, opština Кuršumlija, naglašava da je dobro da na svetlo dana izađu svi poduhvati junaka ovog puka.

– Pripadnici Gvozdenog puka u Prvom i Drugom Balkanskom, kao i u Prvom svetskom ratu znali su samo za pobede. Zbog toga mladim generacijama treba da se govori o ovom puku čiji junaci nisu žalili svoje živote za slobodu koju danas imamo, izjavio je on i dodao da meštani sela Igrište mnogim kulturnim manifestacijama u selu i drugim mestima čuvaju uspomene na pripadnike ovog puka.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime