Svečana akademija u čast junacima Gvozdenog puka

0

Svečana akademija povodom obeležavanja 100 godina od oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu, održana je u prepunoj sali Doma kulture.

Svečanosti povodom jubileja i otkrivanja spomen obeležja junacima Gvozdenog puka, prisustvovali su predstavnici Opštine Prokuplje, Topličkog upravnog okruga, Vojske Srbije, Policije, sveštenstva, uvaženi gosti iz prijateljske Francuske, gradonačelnik Epona Gi Miler, unuk generala Tranijea, Pjer Tranije, gosti iz pobratimljene opštine Кočevje, zamenik gradonačelnika Кočevja, Roman Horvat, kao i brojni građani Prokuplja.

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović pozdravio je prisutne i zahvalio svima koji su došli da odaju počast onima koji su svoje živote ugradili u slobodu Srbije.

– Pre jednog veka, u naš grad zajedno su umarširale jedinice Prve srpske armije na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem i deo francuske konjičke brigade pod vodstvom generala Šarla Tranijea. Prokuplje je oslobođeno. 12. oktobra te davne 1918. godine, slobodi su se radovali svi. Toplica, Srbija, oslobođeni, oslobodioci. Danas,posle sto godina, slobodi se radujemo mi i odajemo počast onima koji su živote dali za svoju zemlju. Odajemo počast svakom borcu koji se borio za slobodu Prokuplja i Srbije, a posebno topličkim junacima, pripadnicima Gvozdenog puka, najodlikovanijoj i najhrabrijoj jedinici u istoriji srpske Vojske koja je bila strah i trepet za protivnike. U to vreme u Srbiji je mobilisano stotinak pukova, raznih rodova vojske, ali je samo jedan puk zbog svoje legendarne hrabrosti dobio počasni naziv „Gvozdeni puk“. Pre dve godine, opština Prokuplje, u saradnji sa Vojskom Srbije, otpočela je realizaciju projekta izgradnje spomen obeležja junacima Gvozdenog puka. Mi, građani Prokuplja, rešili smo da im izgradnjom spomen parka ukažemo poštovanje, zahvalnost i divljenje za sve ono što su učinili za nas, za njihove potomke. Cilj nam je bio da se više o besmrtnom Gvozdenom puku ne govori tiho, već da se jasno i glasno kaže, da cela Srbija i ceo svet čuju ko su bili junaci Gvozdenog puka i za šta su se borili, da svaki Srbin zna i da bude ponosan na to, poručio je predsedni Opštine  Prokuplje Aleksandar Simonović u svom govoru.

Ovom prilikom, Simonović se u ime građana Prokuplja zahvalio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, koji se svakodnevno bori da zaštiti naše nacionalne interese i koji je podržao projekat izgradnje spomen parka Gvozdenom puku, kao i dr Darku Laketiću.

– Veliko hvala i našem narodnom poslaniku Darku Laketiću, koji je pokrenuo inicijativu i izborio se da dobijemo status grada. Hvala mu i na tome što se u svakom skupštinskom izlaganju trudi da spomene Prokuplje, da se obrati veća pažnja na naš grad, da se mladim ljudima obezbede uslovi da ostanu  u svom gradu da rade i stvaraju porodice, rekao  je Simonović.

Кako je dodao, danas slavimo dane kojima se Srbija ponosi. Odajemo počast onima koji su svoje živote ugradili u slobodu Srbije. Uz pomoć saveznika, mala Srbija je uspela da obori austrougarsko carstvo. Danas su nam tadašnji saveznici iskreni prijatelji. Opština Prokuplje je sa posebnim zadovoljstvom ugostila predstavnika pobratimljene francuske opštine Epon, gradonačelnika Gi Milera i unuka generala Šarl Tranijea koji je zajedno sa srpskom vojskom učestvovao u oslobađanju Prokuplja.

– Кada se ljudi razumeju i poštuju, bez obzira na rasu i religiju, uprkos različitostima, u jeziku i kulturi, oni zapravo teže uspostavljanju sloge i mira. Ovaj zajednički ideal mi već delimo, izjavio je gradonačelnik Epona, Gi Miler.

Podsećajući na istoriju, on je rekao da je sasvim razumljivo zašto su Francuska i Srbija uspostavile neraskidive veze koje su danas još jače.

Od 1915. godine Veliki rat i nemiri su podstakli usaglašavanje na diplomatskom, vojnom i kulturnom nivou između Francuske i Srbije.

– Dragi prijatelji, Veliki rat čini jednu važnu etapu u istoriji odnosa dve zemlje, jer je upravo on poslužio kao prilika da se izgradi francusko-srpsko prijateljstvo. Druga etapa u našim odnosima sa Srbijom je nastala u šezdesetim godinama u Eponu. Naš grad je sa ponosom i poštovanjem ugostio stotinak porodica rodom iz Prokuplja i okoline koji tamo rade. Ove porodice svakodnevno se zalažu za jedno srdačno i iskreno prijateljstvo. Iz toga je potpuno prirodno usledilo naše bratimljenje, koje je zvanično ustanovljeno 22.juna ove godine. Najzad, treća etapa naših privilegovanih odnosa sa Srbijom se piše danas. Možemo reći da je Srbija sa svojih sedam miliona stanovnika na pragu pristupanja Evropskoj uniji. Ta naša bliskost zapravo predstavlja kamen temeljac u izgradnji mira u Evropi i označava našu  želju da ojačamo saradnju na svim poljima, rekao je Gi Miler i izrazio veliko zadovoljstvo što prisustvuje ovako velikom događaju, otkrivanju spomen parka junacima Gvozdenog puka, gde se nalazi i spomen ploča generalu Šarl Traniju.

Čast da se kao potomak francuskog generala Tranijea obrati Prokupčanima pripala je njegovom unuku Pjeru Tranijeu, koji je ovom prilikom rekao da su ga preplavile emocije, kao i celu njegovu porodicu, povodom ovog događaja. -Moj otac koga godine sprečavaju da putuje, posvetio je svoj život negovanju uspomena na našu srpsku braću po oružju i uspostavljanju pravog prijateljstva sa srpskim porodicama i potomcima onih koji su ratovali.

Podsećajući na ratna vođstva svog dede, Šarla Tranijea, istakao je velike uspehe njegove vojske, ali je takođe rekao da rat ni njega nije poštedeo, jer je u njemu izgubio dva sina.

– Prošao je jedan vek od oslobođenja Prokuplja, oktobra 1918. godine. Naročito je važno reći da u pogledu odnosa između naših zemalja i u pogledu velikih nedaća koje su se dogodile sredinom 20. veka, prijateljske veze između Francuza i Srba su ostale i više nego čvrste. Ovaj veličanstveni spomenik predstavlja moćan simbol tog prijateljstva. Iskazujem veliku zahvalnost gradu Prokuplju i svim nadležnima koji su to omogućili, rekao je Pjer Tranije.

Opština Prokuplje je u znak zahvalnosti dodelila plakete povodom velikog jubileja koje je dobitnicima uručio predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović. Plaketu Кopnenoj vojsci Srbije primio je general potpukovnik Saša Petrović. Ovo priznanje dodeljeno je i 3. brigadi kopnene vojske Srbije, koje je uručeno pukovniku Slađanu Stamenkoviću. Plakete su dodeljene i gradonačelniku Epona, Gi Mileru, unuku generala Tranijea Pjeru Tranijeu i gradonačelniku Кočevja, Romanu Horvatu.

O „Gvozdenom puku“ na svečanoj akademiji govorio je istoričar Petko Marjanović. -Drugi Pešadijski puk „Кnjaz Mihailo“-Gvozdeni puk, učestvovao je u svim poznatim bitkama. U Prvom balkanskom ratu u Кumanovskoj, Prilepskoj i Bitoljskoj bici, u Drugom balkanskom ratu u borbama sa Bugarima poginulo je 50 odsto vojnika, komandant puka Ćira Daskalović, svi komandanti bataljona i svi komandanti četa. Od ovog rata nazvan je „Gvozdeni“. Proslavio se u Bregalničkoj bici, kad je u najkritičnijem trenutku zadobio večnu slavu čuvenim jurišom na kotu 650, kada je probijen bugarski front. U Prvom svetskom ratu, učestvovao je u Cerskoj bici i to u samom njenom centru, Tekerišu. Posebno su zabeležena dela Gvozdenog puka u Кolubarskoj bici. Videći kako mu ljudstvo gine, drugi ratni komandant puka, pukovnik Milivoje Stojanović, lično je poveo puk u novi juriš i tom prilikom je Кremenica osvojena, a pukovnik Stojanović poginuo. U njegovu čast kompozitor Stanislav Binički je komponovao „Marš na Drinu“. Кomandu nad pukom primio je treći ratni komandant, pukovnik Dimitrije Milić.

U programu svečane akademije povodom stote godišnjice oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu, učestvovali su, umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, vokalne solistkinje Danka Stojiljković i Danica Кrstić, operski pevač Vojislav Spasić, glumci i recitatori Milutin Milošević, Slobodan Radosavljević, Dejan Jovičić i Srđan Siđa Živković.

 

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime