Apoteka Prokuplje – 70 godina uspešnog apotekarstva u Toplici

0
apoteka
Foto: Srbijanka Stanković

Apoteka Prokuplje obeležava sedam decenija postojanja i uspešnog poslovanja. Ovaj jubilej i Dan ustanove 9. april proslavljen je u kolektivu prokupačke apoteke kao porodični praznik. Time se još jednom potvrdilo da je državno apotekarstvo u Toplici i dalje vodeće zahvaljujući stručnom kadru i poverenju koje se gradi godinama.

Apoteka Prokuplje osnovana je 9. aprila 1949. godine kao Narodna apoteka. Da se na razvijanju državnog apotekarstva ozbiljno radilo pokazuje i to što su među prvim zaposlenima bila i dva magistra farmacije Borivoje Nikolić i Ljubica Lukić, u vreme kada je zvanje diplomiranog farmaceuta bilo zaista retko u zemlji.

apoteka
Foto: Apoteka Prokuplje

Recept za uspeh: Poverenje i stručnost

Sedam decenija rada obeležili su stručnost, usavršavanje, umerenost i stabilnost, kao i mnogobrojne nagrade. Direktor ustanove Zlatan Miljković kaže da se u apoteci uvek najviše marilo za pacijenta, ali i da sav uspeh duguju porodičnoj atmosferi koja vlada u kolektivu.

– Poslednjih šest godina, koliko upravljam apotekom, svi se trudimo da sledimo tradicionalne vrednosti koje su uspostavljene od osnivanja ustanove. Naš cilj i misija je da se što kvalitetnije, savesnije i pristupačnije približimo pacijentima, da u svakom smislu budemo njima dostupni. Nama je pacijent na prvom mestu. Trudimo se da budemo tu da pomognemo, i savetodavno i putem terapije. Dostupnost se ne ogleda samo u podršci, već i na ozbiljnim ulaganjima, tako smo u proteklih pet godina otvorili tri nove apoteke, a tri potpuno rekonstruisali. Pored novih apoteka u Gariću, Jabukaru i Blacu, mislim da smo svi najponosniji na renovirane apoteke u Kuršumliji i Prokuplju koje su potpuno promenile svoje ruho. Gradska apoteka je sada apotekarski biser u centru Prokuplja. – rekao je direktor apoteke Zlatan Miljković.

Uprkos velikoj konkurenciji, ova državna institucija je i dalje lider u poslovanju, a to potvrđuje i podatak da se dve trećine prometa realizuje u državnim apotekama. Ipak, prema Miljkovićevim rečima sve prokupačke apoteke odlično sarađuju, bez poslovne zavisti.

– Kada smo renovirali apoteku i opremili je po najsavremenijim svetskim standardima prva čestitka je došla od koleginice iz privatne apoteke. To je još jedna stvar kojom se možemo pohvaliti, odlična saradnja i prijateljski odnos sa kolegama izvan naše apoteke. – rekao je Miljković.

 

Najbolji farmaceut Srbije radi u Apoteci Prokuplje

Za svoja dostignuća Apoteka Prokuplje nagrađena je 2014. godine Svetosavskom poveljom, a može se pohvaliti i brojnim stručnim priznanjima. Posebno se ponose što je magistar farmacije Milan Rakić u 2018. godini proglašen za najboljeg farmaceuta u Srbiji. Prestižno priznanje “Stevan Šukljević”, koje dodeljuje Farmaceutska komora Srbije, pripalo je Milanu, i to za izuzetan doprinos u oblasti farmaceutske struke i unapređenje farmaceutske zdravstvene zaštite.

– To je dodatni motiv i ambicija da lestvicu sopstvenih očekivanja podignem na viši nivo. Nagrada je rezultat timskog rada i kao takva dodatni motiv i svim kolegama sa kojima sarađujem – kaže Rakić. 

Dok priprema doktorsku disertaciju, ovaj mladi farmaceut podstrek za svoja naučna istraživanja svakodnevno pronalazi u praktičnom radu u apoteci “Nana” u Domu zdravlja.

Farmaceut, to je idealno zanimanje

Za sedamdeseti rođendan u apoteku je došao poseban gost, doajen prokupačkog apotekarstva Milić Momčilović. Momčilović, koga su i kolege i pacijenti zvali Mića, više od 40 godina radio je u gradskoj apoteci i bio poznato lice i osoba od poverenja. Svoj radni vek započeo je kao pripravnik 1975. godine, da bi u penziju otišao kao šef ustanove.

– Apoteka i apotekarstvo su se mnogo promenili otkako sam ja počeo da radim, ali mi je drago što mogu da kažem da su one najbitnije stvari ostale iste. To je porodična atmosfera koju smo negovali u kolektivu, razvijanje stručnosti, ali i osećaj da je pacijent naša briga. Mi smo bili tu ne samo da damo ili napravimo lek koji je lekar propisao, već i da porazgovaramo, posavetujemo. Pravili smo sirupe, kreme, tinkture. Sada se sve to radi u fabrici, i sigurno da je tako bolje, jer fabrike imaju veću kontrolu stepena kvaliteta. Isto, nekada je mnogo lakše bilo raditi, jer nije bilo ovoliko konkurencije. Ipak, kako je samo naša apoteka radila, ako nas je bilo manje od troje u smeni ne bismo stigli ni da doručkujemo, a kamoli da popijemo kafu. – priča Momčilović.

Apoteka Prokuplje je jedina ustanova u gradu koja nema pauzu za doručak, uvek je neko od farmaceuta ili tehničara na šalteru, te pacijenti ne moraju da čekaju na svoj lek.

– I posle svih ovih godina ja kažem kako je farmaceut idealno zanimanje. Prvo, imate uredno i čisto radno mesto, dajete ljudima ono što im je najpotrebnije – lek, a kroz lek i zdravlje. Vi ublažujete bolove. Na kraju, farmaceut je za svoj rad i lepo nagrađen. Ja bih vas kao stari apotekar zamolio da se na farmaceute ne ljutite ako nekad morate malo i da sačekate u redu. Oni se trude i rade najbolje što mogu svoj posao. Pored leka uvek pruže i lepu reč. – kaže Milić.

apoteka
Milić Momčilović sa koleginicama Jovankom Jakovljević i Svetlanom Marković, fotografija je napravljena početkom 80-ih godina prošlog veka.

Apoteka Prokuplje – mesto u kom su se stvarali prijatelji i uspomene

Milić je povodom 70. rođendana apoteke poneo sa sobom i dve fotografije kolektiva, pa se u prijateljskom razgovoru sa direktorom Miljkovićem prisetio nekih prošlih vremena i kolega.

– Ja sam mnogo naučio od Miće. On je uvek nalazio načine da sam rešava probleme, da ne izaziva već smiruje konflikte, jednom rečju, svoju posvećenost poslu preneo je i na mene. Trudio sam se da negujem kod sebe njegovu smirenost i umerenost i uvek volim da kažem kako smo mi smo kapiteni uigranih timova. Zahvaljujući toj uigranosti kolega postigli smo  uspeh, dobili mnoga društvena i stručna priznanja. Tako se stiče poverenje i kod pacijenata. – rekao je direktor Miljković.

apoteka
Foto: Srbijanka Stanković

Niz aktivnosti povodom jubileja

Apoteka Prokuplje pripremila je niz aktivnosti povodom jubileja, koje su otvorene današnjom centralnom manifestacijom i dodelom nagrada na likovnom i literarnom konkursu za predškolce i osnovce “Farmaceut – moj junak u belom”. U toku aprila farmaceuti će posetiti domove za stara lica i posvetovati korisnike kako da kontrolišu dijabetes. Na temu samokontrole dijabetesa pacijenti će moći da porazgovaraju sa apotekarima svakodnevno u svim apotekama od 10h do 12h. Posebnu pažnju farmaceuti će posvetiti najmlađim Topličanima, pa prilikom obilaska vrtića deci će podeliti i bojanke “Moj farmaceut i ja” specijalno napravljene povodom jubileja.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime