ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ

0

У просторијама удружења „Инклузија данас“ одржана је завршна конференција на тему „Превенција и заштита од дискриминације и насиља у школама“.

На конференцији су представљени циљеви и резултати остварени током пројекта који је реализован у предходних шест месеци. Пројекат je подржан од Министарства просвете Републике Србије, на јавном конкурсу за доделу средстава за подстицање програма од јавног интереса, која реализују удружења у 2023. години. 

Пројекат је покренут с циљем борбе против дискриминације и насиља у школама. Окупио је широки спектар едукатора како би заједно радили на промоцији поштовања, толеранције и инклузивности унутар школских заједница. Имплементација бројних активности, едукативних програма и кампања имала је за циљ стварање околине у којој свако дете може расти и развијати се без страха од дискриминације. Циљ пројекта био је створити подстицајно окружење у којем ће деца развијати кључне вештине које ће им помоћи у суочавању с изазовима свакодневног живота. Кроз разнолике едукативне радионице, фокус смо ставили на подизање нивоа самопоуздања, подстицај креативности и промоције етичког и одговорног понашања.

-Активности су, рекао је Ивица Крстовић, координатор пројекта, биле усмерене на оснаживање деце у изградњи идентитета кроз усвајање одређених знања и вештина, а како би препознала, избегла и супротставила се свим облицима дискриминације. Кроз интерактивне радионице, предавања и активности подршке, пројекат је подстицао критичко размишљање, развој емпатије и јачање самосвести код деце. 

Овакве активности доприносе превазилажењу погрешно усвојених образаца и развијању отворености ка различитостима, те сагледавању проблема из угла ученика. Уједно омогућавају деловање на ученике да развијају однос солидарности и међусобне помоћи. Доприноса активности огледа се и у развоју позитивног начина комуникације, али и оснаживању ученика да говоре о проблемима етикетирања, искључивања, и изопштавања.

-Превенција стереотипа и предрасуда код деце игра кључну улогу у обликовању отвореног, разноликог и инклузивног друштва. Едукације о различитостима су важне јер пружају знање о разноликости људи, култури, језику, религијама и другим факторим. Излагање деце позитивним моделима из различитих сфера живота помаже у рушењу стереотипа. Кроз приче, филмове, књиге и друге медије, деца могу развити разноликији поглед на свет. Учење о различитостима од најранијег доба помаже деци да развију поштовање према другима и схвате да је свака особа јединствена, истакла је Србијанка Станковић.

-Када деца нису оптерећена предрасудама, имају слободу да развијају своју индивидуалност. То подстиче изградњу аутентичности која се темељи на властитим вредностима, страстима и уверењима. Иницијативе превенције предрасуда често стварају сигурно окружење где деца могу слободно изражавати свој идентитет, без страха од осуде, а самим тим стварају већу отпорност на негативне утицаје окружења, додала је Александра Марковић. 

Упркос постигнутим резултатима, реализатори пројекта су се сложили да је важно наставити радити на стварању трајних промена. 

-Учење како стати на пут дискриминаторним понашањима подстиче ученике на развој способности за решавање конфликата без употребе насиља и дискриминаторних понашања, закључио је Миодраг Губијан.

Завршна конференција пројекта “Превенција и заштита од дискриминације и насиља у школама” завршила је с охрабрујућим резултатима и оптимизмом за будућност. Реализатори су изразили захвалност свим школама које су учествовали и допринеле успеху овог важног пројекта за све ученике у Прокупљу, Блацу, Житорађи, Дољевац и Бојнику.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime