5 saveta za kupovinu stana u Beogradu

1
zgrada-plavi-prozori
Foto: Pixabay.com

Planirate da kupite svoj prvi stan u Beogradu i započnete novi život? 

Čestitamo na odluci! Verovatno već imate nekoliko ideja u kom delu grada biste želeli da stan bude lociran. Komšiluk jeste bitan, tu nema dileme, ali postoji dosta drugih stvari koje bi trebalo da razmotrite pre odluke o kupovini.

Beograd je veliki grad i nudi ogromnu raznovrsnost kada je reč o stanovima i zgradama. Naselja se međusobno veoma razlikuju, a razlika u starosti pojedinih zgrada može iznositi i preko 100 godina.

Kupovina stana nije mala stvar, zato bi bilo dobro kvalitetno se informisati kako bi odluka bila najbolja moguća – ne kupuje se stan svaki dan. U nastavku teksta saznajte koji su to saveti o kojima bi trebalo razmisliti pre kupovine stana.

#1 Odaberite deo grada u kom želite da započnete novi život

Može zazvučati pomalo očigledno, ali je zaista od velike važnosti odlučiti se gde želite da živite. U redu, odabrali ste se za Beograd, ali kao što smo rekli, delovi Beograda su veoma različiti, zato bi trebalo upoznati se sa njima, odlučiti se za jedan, eventualno dva, i tako suziti izbor.

Među najpopularnijim delovima grada su gradske opštine Vračar, Voždovac i Stari grad, gde se zaista može naći prostor za život za svačiji ukus. U zavisnosti od toga šta vam je potrebno, izaberite mesto koje će vam odgovarati za život, ali i za posao i druge aktivnosti.

#2 Detaljno pregledajte i proverite zgradu

Za koji god stan da se zainteresujete, dobro se raspitajte o čitavoj zgradi. Ko su ostali stanari? Kada je izgrađena zgrada? Da li je preuređivana? U kakvom su stanju podrum i potkrovlje? Apsolutno sve.

stan
Foto: Pixabay.com

Kvalitet zgrade vam je od presudnog značaja. Nikako ne smete stan posmatrati kao samostalnu jedinicu, već celu zgradu kao celinu. Politika zgrade, planovi u budućnosti, način rešavanja potencijalnih problema i brojne druge stvari sa kojima ćete se susretati nakon što se uselite, bilo bi dobro da znate pre nego što uđete u stan.

Ovo se naročito odnosi na starije zgrade. Ako primetite da je stan u skorije vreme renoviran, obavezno saznajte zašto i kakve su šanse da će biti nužno ponovno renoviranje. Tapete mogu sakriti pukotine u zidu, a gipsane ploče mogu prekriti plafon koji stalno prokišnjava.

#3 Istražite okolinu zgrade i sagledajte njenu poziciju

Može biti da je zgrada u odličnom stanju i da je baš na opštini na kojoj ste vi želeli da bude, ali da jednostavno sunčevi zraci nikada ne dopiru u vaš životni prostor iz hiljadu i jednog potencijalnog razloga.

Šira okolina zgrade, prisustvo prodavnica, apoteka, knjižara ili mesta za izlazak, bi trebalo da uzmete u obzir, kako ne bi svaki put kada vam zatreba i najmanja sitnica morali da potrošite preko 20 minuta da dođete do nje. Na duge staze će vam ovo razmatranje jako puno značiti.

Takođe, ukoliko je zgrada okružena širokim ulicama, sa uskim trotoarima, bez nekog gradskog parka u blizini i podzemnog parkinga unutar zgrade, gotovo je nemoguće stanovati na takvom jednom mestu – kakvih nažalost ima mnogo.

Uložite vreme u istraživanje, jer će okolina zgrade biti zapravo mesto sa kojim se najviše puta susrećete u toku dana i kroz koje svakog dana morate proći po nekoliko puta. Ako je to neka uska i mračna uličica ili loše regulisana raskrsnica sa koje se tokom celog dana čuju automobilske trube, verovatno ćete razmisliti o promeni plana.

#4 Neka vam najveći deo pažnje bude usmeren na funkcionalnosti

Mnogi ljudi se ‘’hvataju’’ za boju zidova, lepo uređeno stepenište ili pod, koji se sija u stanu. To su sve promenljive stvari i gotovo da su najmanje bitne. Neke od najbitnijih smo gore naveli i važno je da obratite pažnju na njih. 

dnevni-boravak-stan
Foto: Pixabay.com

Pronađite odgovore na pitanja kao što su: koliko će da vas košta stan u prvih godinu dana nakon što ga kupite? Da li postoje stvari koje vam ne odgovaraju, a nepromenljive su? Kako će u narednih minimun 20 godina izgledati vaš život u tom stanu?

Kada imate odgovore na sva pitanja i kada razumete sve najvažnije prednosti i mane stana, bez obraćanja pažnje na boju zidova, koja može biti promenjena 10 puta u narednih 20 godina, tada znate kakav stan kupujete i da li on vredi određenu sumu novca.

#5 Sačuvajte malo novca za renoviranje i useljenje

Vodite računa da ne potrošite apsolutno sav novac pri kupovini stana, već sačuvajte malo novca za useljene, a malo više za renoviranje delova koje želite da preuredite. Uvek je dobro misliti unapred i osigurati se od problema koji mogu nastati usled pojave nepredviđenih troškova. 

1 KOMENTAR

  1. Planiram da kupim stan u Novom Sadu, mislim da je najvaznije uz kvalitet zgrade, lokacija, ja volim mirnije delove grada. Nasla sam preko solis nekretnina na Limanu povoljno, samo da ugovorim sastanak sa agentima.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime