Akcija pošumljavanja gradskog područja

1

Sadnjom belog jasena na prostoru ispod zgrade Gradske uprave, u Prokuplju je počela velika akcija pošumljavanja gradskog područja.

Učenici Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ su već od ranih jutarnjih sati, sa svojim profesorima i predstavnicima Javno-komunalnog preduzeća „Hameum“, došli na prvu određenu lokaciju, gde će duž novoizgrađene pešačke staze zasaditi beli jasen.

-Za ovu akciju, izdvojili smo oko 150 sadnica belog jasena, a danas će na ovoj lokaciji biti posađeno 25  stabala. U našem rasadniku proizvodimo i sadnice drugog listopadnog i zimzelenog drveća, koje besplatno delimo poljoprivrednim proizvođačima za pošumljavanje poseda, rekao je rukovodilac Rasadnika Stevan Кostić.

JКP „Hameum“, u saradnji sa Poljoprivrednom školom, učestvuje u ovoj akciji, a vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća, Bojan Nikolić, kaže da će akcija biti nastavljena i na drugim gradskim područjima.

– Ovo nije prvi put da Javno-komunalno preduzeće „Hameum“ učestvuje u akciji pošumljavanja  i uređenja našeg grada. Ranijih godina, veliki broj sadnica donirali smo školama i na taj način doprineli uređenju školskih dvorišta. Akcija koja je danas počela, biće nastavljena pošumljavanjem prostora oko Partizanske česme, na  ulazu u grad iz pravca Кuršumlije, gde će drveće biti zasađeno duž obale reke Toplice, ali i na drugim mestima gde je planom predviđeno, izjavio je v. d. direktora JКP “Hameum Bojan Nikolić.

Učenici poljoprivrednog smera, od prvog do četvrtog razreda, uzeli su učešće u ovoj velikoj akciji.

Кako ističe profesorka biologije, Vesna Spasić, oni su na časovima ekologije i drugih stručnih predmeta naučili da su ekološki procesi dosta složeni i dugotrajni i da je potrebno da čovek uzme učešće u unapređenju životne sredine.

– Mi smo ih u toj nameri i podržali, a cilj svih nas koji učestvujemo u ovoj akciji je da damo doprinos uređenju  životnog prostora, lepšem okruženju u našem gradu, ali i podizanju svesti svih građana o značaju zdrave sredine i ekološke ravnoteže, kazala je profesorka Spasić i naglasila da se sadnjom drveća, sprečava erozija i doprinosi očuvanju plodnog površinskog sloja.

1 KOMENTAR

  1. Bolje bi bilo da pošumljavaju Hisar, sa koga se ilegalno seče drveće, a dr Aleksa Savić je ostavio u amanet godišnje pošumljavanje.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here