“Albanska golgota – 100 godina kasnije” u Prokuplju

0

Dom kulture Prokuplje i Narodni muzej Toplice pozivaju sve zainteresovane građane na prezentaciju planinarske ekspedicije “Albanska golgota – 100 godina kasnije”. Prezentacija će biti održana u Prokuplju, u četvrtak 12. oktobra, u 18 časova, u galeriji Narodnog muzeja Toplice – na dan oslobođenja Prokuplja u Velikom ratu.

Ovo je jednistvena prilika da se čuju utisci četvorice mladih ljudi, koji su u zimu 2015. godine, tačno na stogodišnjicu povlačenja srpske vojske i dela naroda tokom Albanske golgote, pešaka prešli jedan od pravaca povlačenja.

Marko Nikolić, Nenad Mitrović, Nemanja Nešković i Marko Marković su prošli pravac od Peći do Drača, i Krfa, hodajući kroz albanske Prokletije, a onda se popeli i na Kajmakčalan, simbolično završavajući put prolaskom kroz ”Kapiju slobode”, na mestu gde je srpska vojska probila front i oslobodila zemlju.
To je prvi put da je neko u čast srpskoj vojsci i narodu prešao ovaj put pešaka, bez logistike.  Svojim hodočašćem odali su čast našim precima i podsetili da treba očuvati sećanje na herojstvo i junaštvo naših pradedova, na veličinu i značaj njihovih dela.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime