Sumirajući postignute rezultate u 2016. godini predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović najavio ozbiljan rad u 2017.  Na prvom mestu je ulaganje u infrastrukturu, privlačenje stranih investitora, a sve aktivnosti prati i vraćanje opštinskog duga.

Kao najveći izazov lokalne samouprave Simonović navodi stabilizaciju budžeta. Nasleđen dug od 2 milijarde zasad je umanjen za četvrtinu, a opština nastoji da se kroz mere štednje i opreznog poslovanja taj dug i u predstojećoj godini znatno smanji. Ipak, kao prioritet u radu, on ističe privlačenje novih investitora.

– Prioritet rada lokalne samouprave biće opšte dobro građana. To znači da ćemo se truditi da stvorimo povoljne uslove za privlačenje  stranih investitora, a samim tim i otvaranje novih radnih mesta za pre svega mlade sugrađane. Naša želja je da se mladi i školovani ljudi vrate u svoj rodni grad, a mi ćemo se potruditi da tako nešto i omogućimo, rekao je Simonović.

On je nagovestio da su pri kraju dogovori sa jednim investitorom iz Evropske unije o otvaranju proizvodnje u Prokuplju. Reč je o konfekcijskoj proizvodnji.

– Očekujemo da početkom naredne godine privedemo dogovore kraju. Ta nova fabrika uposliće Prokupčane, a kako je reč o konfekcijskoj proizvodnji, pretpostavljam da će biti više radnih mesta za žene. Opština će pomoći, platićemo obuku potencijalnih radnika, rekao je Simonović.

Pored ulaganja u zapošljavanje građana kroz različite obuke, javne radove i stručne prakse, Simonović je najavio i ulaganja u infrastrukturu.

– Trudićemo se da poboljšamo infrastrukturu, ali prema mogućnostima. Akcenat će biti na uređenju školskih zgrada, kao i na asfaltiranju dva državna puta drugog reda. U pitanju su put Prokuplje – Beli Kamen – Žitni Potok – Zlata koji je gotovo neupotrebljiv i gde nema autobuskih linija. Drugi je Prokuplje – Ribarska Banja, koji je između sela Klisurica i Vukanja u dužini od četiri kilometara bez asfalta, rekao je Simonović.

Istovremeno, radiće se na uređenju seoskih puteva, ali i asfaltiranju dve ulice u gradu. jedan od planova je i potpuno izmeštanje Male pijace  na lokaciju iza Eko pumpe, čime bi se u velikoj meri smanjila saobraćajna gužva u gradu.

 

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here