Aleksandrovac obeležio Glišićeve dane

0

U opštini Aleksandrovac održani su 20. po redu „Glišićevi dani“, a ova tradicionalna manifestacija bila je, kao i uvek, obeležena brojnim kulturnim sadržajima. Sunčano vreme i prelepe jesenje boje ovih krajeva učinili su da ova manifestacija bude još lepša.

Sve je počelo po drugi put u srednjevekovnom manastiru Drenča. U ambijentu ove svetinje prusutni su imali priliku da se podsete na lik tetka Dese, koja je iz ovog prelepog sela, u kome je veliki pisac impresioniran likom ove hrabre žene napisao svoju pripovetku.

Na inicijativu predsednika Opštine Aleksandrovac dr Jugoslava Stajkovca koji je i ider ,,Pokreta za Župu,, najmasovnije političke snage u Župi, održana je humanitarna akcija, a dobrovoljni prilog igumaniji manastira uručio je sekretar Kulturno prosvetne zajednice ,,Župa,, Boban Jovanović.

U bogatom programu učestvovala su deca iz srednje i osnovne škole , a organizovana je i Likovna kolonija.

Glišićevi dani su potom nastavljeni u Velikoj Vrbnici, podno planine Vratarne, gde je Milovan Glišić napisao čuvenu pripovetku ,,Prva brazda,,.

Ovdašnja učiteljica i direktor Škole ,, milovan Glišić,, potsetili su na Glišićevo učiteljovanje u Župi, a ovom događaju u Velikoj Vrbnici prisustvovao je i predsednik Opštine Aleksandrovac dr Jugoslav Stajkovac, kao i Rodoljub Džamić, predsednik Skupštine Opštine Vrnjačka Banja, koji je poreklom iz ovog sela.

Na temeljima Mionine kuće, junakinje Glišićeve pripovetke, orgnizovan je Mionin doručak, uz podsećanje na heroinu i njenu hrabru decu.

Sve se završilo poljoprivrednom izložbom ovdašnjih vrednih domaćica i njihovom domaćom radinošču, uz degustaciju spremljenih specijalitetima dobre domaće kuhinje i ekološke hrane ovoga kraja.

Proglašeni su i najbolji proizvođači kvalitetne rakije.

Najveći utisak ove manifestacije, svakako, na prisutne je ostavio nastup Kulturno umetničkog društva ,, Rasina ,, iz Boturića.

Zaslužnima za organizaciju manifestacije dodeljene su zahvalnice i diplome, a pokrovitelj Glišićevih dana je Opština Aleksandrovac.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime