Aleksandrovac u susret ,,Svetom Trifunu,, Danu Opštine

0

Aleksandrovac svake godine obeležava Dan opštine 14. februar ,,Sveti Trifun,, zaštitnik vinogradara, vinara i voćara. Tim povodom svečano se uručuju nagrade i priznanja Opštine Aleksandrovac.

Nagrade se uručuju pojedincima, preduzećima, ustanovama, mesnim zajednicama, udruženjima gradjana za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti privrede, obrazovanja i vaspitanja, nauke, kulture, zaštite životne sredine, razvoj lokalne samouprave i drugih vidova stvaralaštva i humanitarnog delovanja.

Najviše priznanje Opštine je Februarska nagrada, a dodeljuje se za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u opštini. Plaketa se dodeljuje za izuzetne rezultate, a u jednoj godini se mogu dodeliti tri plakete. Godišnje se u Opštini Aleksandrovac mogu dodeliti i 10 pohvala.

Odlukom o ustanovljenju nagrada, može se dodeliti i zvanje Počasni građanin Opštine Aleksandrovac, a inicjativu za dodelu zvanja počasni građanin mogu podneti preduzeća, ustanove , društvene organizacije, udruženja građana, organi opštine, radna tela Skupštine, mesne zajednice i grupe građana do 20. Januara.

Inicijativa za dodelu nagrada i priznanja i zvanja počasnog građanina Opštine Aleksandrovac mora biti obrazložena, navodi predsednik Komisije za nagrade i priznanja Miroslav Ivanović.

Viteški red

Vinogradari i vinari će i ove godine, po tradiciji, proslaviti Sv.Trifuna, na način kako to, inače, rade – prvo ritualnim orezivanjem u vinogradu, a potom svečanim ručkom i veseljem. Ta tradicija se svake godine, u bez obzira kakvo je vreme, poštuje na pravi način, a vino doprinosi da ne bude previše hladno. U Župi aleksandrovačkoj je vinogorje za, ,,Svetog Trifuna, najčešće pod debelim nanosima snega. Ipak, vitezovi vinskog viteškog reda okupljaju se kod kolačara vina. Potom se slavlje nastavlja u obližnjim gostinicama. Predsednik Opštine Aleksandrovac dr Jugoslav Stajkovac povodom ,,Svetog Trifuna,, Dana Opštine priredjuje svečani prijem, a uručenje nagrada i priznanja je na svečanoj sednici Skupštine opštine.

(Naslovna fotografija: “Podrum” )

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime