Ambsador EU Majkl Devenport posetio Trstenik

0

Ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić i direktor Kancelarije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević obišli su danas radove na obnovi sistema za vodosnabdevanje u Trsteniku koji je oštećen tokom poplava u maju prošle godine, kao i porodice čije se kuće obnavljaju sredstvima Evropske unije nakon poplave koje su Trsteniku nanele štetu od preko 5 miliona evra.

– U Trsteniku smo uspeli da saniramo gotovo svu štetu. Evropska unije i Vlada Srbije pomogli su se naši sugrađani vrate u svoje kuće. Završili smo sanaciju gotovo svih 130 objekata. Na preostala 3 sanacija je u završnoj fazi. Nadamo se da ćemo do marta sanirati i štetu koje je pretrpelo naše izvorište sa koga se vodom napaja preko 20.000 građana, rekao je predsednik opštine Trstenik, Miroslav Aleksić

Glavna izvorišta za snabdevanje vodom Trstenika zagađena su tokom poplava u maju prošle godine, kada se Zapadna Morava izlila i nanela velike količine mulja, zbog čega je vodosnabevanje opštine moralo da bude obezbeđeno sa alternativnog izvora „Prnjavor“ koji trenutno podmiruje potrebe stanovnika. Sanaciju tri infiltraciona jezera na izvorištu „Staro korito“ Evropska unija finansira sa preko 190.000 evra.

– Osposobljavanje sistema za vodosnabdevanje u Trsteniku je jedan od najvećih pojedinačnih investicija EU u sanaciju posledica prošlogodišnjih poplava. Radovi na drugom jezeru privode se kraju, a treće će uskoro biti sanirano, što će biti i kraj problema sa kojim je opština suočena, rekao je ambasador Devenport.

Sanaciju štete u Trsteniku pomogla je i Kancelarije za obnovu poplavljenih područja. Rešava se glavni problem koji se odnosi na vodosnabdevanje, ali se očekuje i nastavak obnove putne infrastrukture, koja je sredstvima lokalnog budžeta već dovedena u prohodno stanje:

– Evropska unija zajedno sa partnerskim organizacijama bez odlaganja je krenula sa projektom rešavanja problema vodosnabdevanja Trstenika, a radovi su sada već u poodmakloj fazi. Poplava je ođednom pričinila veliku štetu na izvorištu vode, koja se odrazila na život cele opštine. Očekuje nas i nastavak radova na putnoj infrastrukturi, rekao je direktor Kancelarije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević.

Evropska unija koja je sa preko 40 hiljada evra finansirala obnovu 13 kuća na teritoriji opštine Trstenik pomaže i poljoprivrednike. Pakete stočne hrane danas je primilo 77 porodica koje se bave od poljoprivredom. Pomoć u obnavljanju proizvodnje kroz nabavkusemena žita za zimsku setvu, đubriva i sadnica voća do sada je dobilo 730 poljoprivrednihdomaćinstava u Trsteniku. U narednom periodu, saopšteno je, planirana je isporuka poljoprivredne opreme, semena i đubriva za prolećnu setvu, plastenika i stoke.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime