Amerikanci zainteresovani za topličke proizvode

0

Ambasador SAD Majkl Kirbi posetio je danas porodičnu kompaniju „Hera“ u Gornjoj Trnavi nadomak Prokuplja. Ova firma, vlasnice Vesne Jevtović, izvozi na američko tržište svoje pekarske proizvode, tradicionalni burek sa sirom i spanaćem.

Kirbi je u toku svoje posete izjavio da su Amerikanci zainteresovani za proizvodnju zdrave hrane koja se izvozi na tržište te zemlje.

– Zainteresovani smo za proizvodnju zdrave hrane koja se izvozi na američko tržište, a poznato je da se u proizvodnji ovog bureka koriste zdrave komponente, čak i posebna vrsta probiotskog kvasca, kazao je Kirbi.

„Hera“ je jedan od korisnika nekadašnjeg USAID-ovog Agrobiznis projekta, u okviru koga je dobila značajnu tehničku i marketinšku pomoć i usvojila svetske standarde u proizvodnji hrane (Halal i ISO 22000).

Posle pribavljanja potrebnih dozvola „Hera“ je proširila svoje tržište i septembra 2015. godine počela da izvozi u SAD. Američki uvoznik, koji taj burek prodaje u Americi u specijalizovanim prodavnicama, prodaje i tradicionalne proizvode iz drugih balkanskih zemalja.

Kirbi je rekao da će Amerikanci finansijski još više podsticati porodični biznis u Srbiji, a posebno preduzeća koja vode žene, jer ih u ovom delu Balkana ima veoma malo.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here