Analiza proteklih izbora u Toplici

1

Za nama su još jedni izbori za nov saziv lokalnih skupština u opštinama Topličkog okruga, po nekima rezultati vrlo očekivani, a za neke iznenađujući.

Kao što sam pisao u predhodnim tekstu, Da li se održavaju izbori? Tiha izborna kampanja, ovi izbori su bili drugačiji od izbora na koje smo navikli do sada, ali što se tiče Topličkog okruga on je iznad Republičkog proseka po mnogo čemu pa tako i po izlaznošću i po rezultatima.

Ono što je sasvim zanimljivo jeste da su u Prokuplju i Kuršumliji sve liste koje su učestvovale na izborima osvojile odborničke mandate i ušle u lokalne Skupštine, dok su u Blacu radikali ostali ispod cenzusa, a u Žitorađi gde je bila najveća izlaznost na lokalnim izborima, čak 78,92%, cenzus su prešli samo naprednjaci i socijalisti od 10 lista učesnica izbora.

Kao što je većina očekivala Srpska napredna stranka je osvojila apsolutnu većinu i moći će sam da formira vlast. Ono što je interesantno ostaje da se vidi da li će SNS sama formirati lokalnu vlast ili će u koaliciju pozvati još neke stranke, pre svega Socijalističku partiju Srbije kao svog tradicionalnog saveznika. Na taj odgovor nećemo dugo čekati jer se uskoro očekuje konstituisanje novih saziva Skupština.

Ono što je po mnogima iznenađenje na ovim izborima jeste dobar rezultat Demokratske stranke Srbije, odnosno pokreta Metla i Socijalističke partije Srbije u Kuršumliji, koje su osvojile procentualno više glasova od svojih stranaka na Republici.

Naime,  „Metla“ je Kuršumliji osvojila 8,35% posto glasova, dok na Republici ova lista nije prešla cenzus od 3%. SPS je u Kuršumliji osvojio 16,87% glasova izašlih birača, dok je na Republici ova lista osvojila 10,9% glasova.

Po rečima mnogih poznavaoca političkih prilika u ovom Topličkoj opštini dobar rezultat ovih stranka je u tome što su razvili dobru mrežu posmatrača i ljude na terenu koji su bili aktivni tokom čitavog dana i motivisali birače da izađu na birališta.

Možda bi ovaj Kuršumlijski model mogle da primene i stranke na Republičkom nivou pa tako po ugledu svojih lokalnih organizacija ostvare bolji rezultat.

Ostaje nam da vidimo kako će izgledati novo – staro rukovodstvo i ko će sve zauzeti vodeća mesta na lokalnim kormilima vlasti.

(Autor: Nikola Dragović, politikolog)

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime