Analiza utakmice finale kupa Srbije u fudbalu: Partizan- Crvena zvezda

0

Srpski fudbal je odavno potonuo. Glavni krivci za potop srpskog fudbala sastaju se danas u finalnoj utakmici kupa Srbije u fudbalu od 18 sati na stadionu Partizana.

Ova fudbalska sezona bila je uzbudljivija od predhodnih, ne zbog kvaliteta fudbala već zbog dešavanja izvan terena. Pljuštala su saopštenja iz redova „večitih“ o tome ko kakve utakmice igra i ponašaju se kao „zaštićeni svedoci“ srpskog fudbala. Stiglo se i dotle da su finkcioneri današnjih finalista navodili sporne utakmice i sudije koje su „odlučile prvenstvo“, po principu znam sve šta je komšija radio jer ako Zvezda ili Partizan izgube utakmicu kao da se desio brodolom. Pravi se takva atmosfera kao da su oni nedodirljivi. Možda baš zbog toga što su od raspada SFRJ u sezoni 1991/92. pa do danas Partizan i Crvena zvezda zajedno osvojili ukupno 24 naslova prvaka države, Partizan 16, Crvena zvezda 8. računajući prvenstva SRJ, SCG i Srbije od 25 sezona koliko je igrano od 1992.do 2017

Ova poražavajuća brojka ukazuje na to da fudbal u Srbiji smeju da igraju samo „večiti“, ostali klubovi kao da ne postoje. Možda bi najbolje bilo, ali dosta rizično, da ligu igraju samo ova dva kluba.

Što se današnjeg finala kupa Srbije tiče ono je 11 po redu i u njemu je Partizan podigao 4 trofeja a Crvena zvezda 3. Računajući sve trofeje u kupu od 1947.do danas Crvena zvezda ima 27 trofeja a Partizan 13.

Кad je ovakva utakmica sa puno tenzija u pitanju vrlo je teško predvideti rezultat. Činjenice govore u prilog Partizanu koji je dobio izgubljenu sezonu i već više od 30 utakmica ne zna za poraz. Trener Partizana Marko Nikolić je dobro sklopio ekipu i već dva puta u sezoni dobio Zvezdu uz jedan remi. Nikolić kao da ne zna da izgubi od Zvezde jer je u 5 derbija kao trener Partizana pobedio Zvezdu 4 puta, uz jedan remi. Na raspolaganju su mu svi osim povređenog Evertona a najveća briga Zvezdi biće dvojac Partizana Đurđević- Leonardo koji je odlučio sva tri ovosezonska derbija i zajedno postigao 48 golova.

Nasuprot zahuktalom Partizanu koji ne zna za poraz Crvena zvezda je izgubila već dobijenu titulu porazom od Voždovca. Nakon tog poraza u Zvezdi je nastao raspad sistema i opšta panika koja se ogleda u neobjašnjivim izjavama čelnika kluba u kojima krivicu traže u Fudbalskom savezu, sudijama, zaverama, premijama itd. Umesto toga bolje da su se osvrnuli na svoj igrački kadar gde imaju 5 stranaca, od Gabona do Кostarike, koji su čak i za srpske prilike lošeg kvaliteta a izgubili su vrlo glatko i dva derbija od Partizana.

Parizan za duplu krunu ili Zvezda za spas sezone? Iskreno bih voleo da i jedni i drugi izgube zbog svega što rade srpskom fudbalu, ali pošto je to nemoguće ipak je blaga prednost na strani Partizana, ne zbog činjenice da igra na svom terenu već zbog toga što je pokazao da je i stručno i igrački bolji od Zvezde. Partizan ima bolje izbalansiran tim od Zvezde koja recimo u timu ima 6 defanzivaca i 9 napadača, dok Partizan ima 6 defanzivaca i 7 napadača. U Zvezdinom timu zadnju liniju čine Anđelković i Luković sa po 34 godine.

Naspram njih biće Leonardo sa 25, Đurđević sa 23 i Tavamba sa 27 godina.Poslednji susret Partizana i Crvene zvezde u finalu kupa bio je 2001.godine na stadionu Crvene zvezde kada je Partizan pobedio 0:1 golom još uvek aktivnog kapitena Saše Ilića.

Naš predlog: Partizan- Crvena zvezda 1.

(Autor: Dejan Rakić)

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime