Antiteroristička vojna vežba kod Kruševca

0

Na Ravnjaku kod Kruševca danas je u prisustvu ministara odbrane i unutrašnjih poslova Zorana Đorđevića i Nebojše Stefanovića kao i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, održana vojna vežba pod nazivom “Pomoć civilnim vlastima na otklanjanju posledica hemijskog akcidenta”.

Vežba je specifična po tome što su pored Vojno-medicinske akademije, Centra i 246. bataljona Atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Srbije učestvovali i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora za vanredne situacije.

Ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je po završetku vežbe da su učesnici pokazali da je Srbija spremna da odgovori na napad terorista. On je rekao da su “učesnici vežbe pokazali zavidnu osposobljenost i stručnost da se izbore sa teroristima, sa pretnjom koja je danas možda i najveća na svetu”, konstatujući da te pretnje “nisu svakodnevnica u Srbiji kao što je to slučaj u svetu”.

Podsetio je da je ova vežba izvedena u okviru Komandno taktičke vežbe “Morava 2016”, koja traje od 25. maja do 6. juna.

– Ono što smo do sada u okviru te vežbe (Morava 2016.) videli je na visokom nivou, a očekujemo da u narednim godinama nastavimo ovakav vid obuke i provere-kazao je Đorđević.
vojna-vezba-ravnjak-1
Predstavnici Generalštaba, ministarstava odbrane, policije i zdravstva, lokalne samouprave kao i strani izaslanici, tokom jednosatne vežbe mogli su da vide reakciju vojnih i policijskih jednica i civilnih službi na, po zamišljenom scenariju, napad terorista na naseljeno mesto. Prikazan je i način zajedničkog reagovanja u slučaju hemijskog akcidenta nakon napada terorista na postrojenja i objekte hemijske industrije.

– Prikazan je jedan od modela zajedničkog reagovanja vojske i civilnih kao i vladinih i nevladinih institucija koje će u realnoj situaciji biti angažovane na uklanjanju posledice ovakvih i sličnih akcidenata, kazao je zamenik komandanta Centra ABHO potpukovnik Srđan Rutić i ocenio da je vežba veoma uspešno realizovana.

U vežbi je učestvovalo 250 ljudi sa oko 60 vozila među kojima i saniteti Opšte bolnice u Kruševcu.

Vojni kompleks Ravnjak, koji se prostire na oko 76 hektara, regionalni je centar Atomsko biološko hemijske odbrane u ovom delu Evrope.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here