„Begajte! Begajte! Ide vtori železni! Ide ludi puk!”

0

Drugi pešadijski puk “Knjaz Mihailo”, poznat pod nazivom “Gvozdeni puk”, bio je odred srpske vojske tokom ratova od 1912. do 1918. godine. Osnovan je 7. oktobra 1912. godine u Prokuplju. Najveći deo vojnika ovog odreda dolazilo je, upravo, iz Prokuplja, odnosno Toplice.

Drugi pešadijski puk prvog poziva, od pedeset drugih, koliko je brojala srpska vojska, jedini je nosio počasni naziv „Gvozdeni puk”. Slavno ime „gvozdeni“ nije dobio ni od kralja, ni od srpske Vrhovne komande, već od samih srpskih vojnika zbog izuzetne hrabrosti i velikih ratničkih podviga na bojnom polju krvavog Balkana.

Znalo se u celoj srpskoj vojsci, pa čak i u okupatorskoj regimenti, da taj odred srpskih vojnika i po ceni velikih gubitaka ne odstupa sa bojnog polja bez komandnog naređenja.

Neprijatelj, kad bi saznao da je ispred njega Drugi „gvozdeni“, zadrhtao bi i počela bi panika u njihovim redovima. Od njega su se naročito plašili Bugari.

Kad je 1913. na Bregalnici Drugi puk krenuo na juriš, čula se panična povika bugarskih vojnika: „Begajte! Begajte! Ide vtori železni! Ide ludi puk!”

(Izvor: Историја Срба)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime