Beogradski izbori i uticaj na političku scenu Toplice

2

Iako je Beograd udaljen preko 250 kilometara od Prokuplja, administrativnog centra Topličkog okruga, u Toplici se pomno prate politička dešavanja u glavnom gradu. U kaficima, kafanama, na slavama… svi diskutuju, analiziraju i prognoziraju rezultate izbora u prestonici i od njih očekuju mnogo, kako opozicija tako i vlast.

U sve četiri opštine Topličkog upravnog okruga vladajuća stranka SNS ima apsolutnu skupštinsku većinu, a opozicije skoro i da nema, ili je ima ali je njeno delovanje skoro neprimetno, sve oči su uprte u glavni grad. Čeka se ishod beogradskih izbora, da se vidi da li opozicija jača ili vlast i kojim putem valja krenuti.

Da li će vladajuće stranke mirno spavati i na miru čekati 2020 godinu, kada bi trebalo da budu redovni lokalni izbori, ili će se opozicija probuditi i krenuti u ozbiljnije delovanje i organizovanje? Ostaje da se vidi nakon završetka beogradskih izbora.

Ono što je sasvim izvesno bez obzira na ishod izbora u Beogradu, jeste da će doći do promene političke slike u Toplici. Pored aktivnih političkih aktera koji do sada deluju, sasvim je izvesno da će važno mesto na političkoj sceni zauzeti Narodna stranka Vuka Jeremića i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića.

Inače, ove dve političke organizacije nastale su nakon predsedničkih izbora 2017., i najmlađe su političke organizacije u Srbiji, polako ali sigurno počinju sa sveuticajnijim političkim delovanjem i jačanjem  pa tako sve više zadobijaju simpatije građana.

Pokret slobodnih građana je nedavno otvorio svoju kancelariju u Prokuplju, a Narodna stranka je formirala povereništva u sve četri opštine Topličkog okruga, takođe je primećeno i jačanje Srpske radikalne stranke, a i Dveri aktivno rade na poboljšanju svoje organizacije.

Bez obzira na ishod izbora 4. marta, politička scena u Toplici će se zasigurno promeniti i doći do pojavljivanja nekih novih političkih stranaka, jačanja postojećih, pada rejtinga nekima koji već dugo postoje.

Sve u svemu, nakon  4. marta zasigurno je da će otpočeti priprema kampanje za lokalne izbore 2020., ukoliko nas u skorije vreme ne iznenade neki novi izbori.

(Autor: Nikola Dragović, poltikolog) Više tekstova pročitajte na blogu Nikole Dragovića

Kolumne na sajtu Top Novosti možete pročitati OVDE

2 KOMENTARA

  1. Nadam se da će nakon beogradskih izbora SNS i oslabiti u Toplici i da će se pojaviti neki novi, mladi, energičniji ljudi koji vole svoj kraj i žele nešto da urade.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime