Besplatni pregledi za građane na Trgu Kosovskih junaka

0

Opšta bolnica Kruševac juče je organizovala besplatne preglede i kompletnu dijagnostiku za sve građane, koji imaju tipične simptome astme na Trgu Kosovskih junaka u centru grada. Interesovanje građana je bilo veliko, a kod kojih se pojavila sumnja na astmu urađen je spirometrijski pregled. Ovom prilikom davane su i izjave medijima.

Astma je jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva, u svetu boluje oko 334 miliona ljudi, a broj obolelih iz godine u godinu naglo raste. Procenjuje se da u Srbiji oko 10 odsto starijih od 18 godina boluje od astme i oko 8 odsto dece. Iako je ovo neizlečiva bolest, može da se drži pod kontrolom i ne mora da utiče na kvalitet života pacijenta.

Najvažnije je bolest otkriti na vreme i odmah početi lečenje, jer redovnom primenom lekova može se voditi normalan život bez ikakvih ograničenja. Adekvatnom terapijom, edukacijom o pravilnom korišćenju lekova, pridržavanjem saveta i sugestije svog doktora, oboleli od astme može postići i održavati dobru kontrolu bolesti, što im omogućava da redovno pohađaju školu, odlaze na posao, da imaju ispunjen i aktivan život.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime