Bez posla u Rasinskom okrugu preko 28 hiljada ljudi

0

U Rasinskom okrugu, prema podacima kruševačke filijale Nacionalne službe, nezaposlenih je preko 28 hiljada. Od toga 16 hiljada u Kruševcu, što je za oko hiljadu više u odnosu na poslednji kvartal prošle godine.

Rast nezaposlenosti u gradu je posledica, procene su, nedavnog sprovođenja socijalnog programa u dva najveća kruševačka preduzeća, ,,14. oktobru, i ,, Trajal,, korporaciji.

Poslednji 21. Sajam zapošljavanja u Kruševcu održan je u aprilu. Potrebe za 228 radnih mesta iskazalo je 36 poslodavaca, a među najtraženijim zanimanjima su mašinski inženjeri, automehaničari, ekonomisti i komercijalisti.

U Rasinskom okrugu u aprilu je u radni odnos primljeno 463 lica, a u Kruševcu je u toku realizacija lokalnog akcionog plana aktivne politike zapošljavanja.

Za te namene grad je iz budžetskih sredstava izdvojio 27 miliona dinara, a u najavi je i finansijska podrška Nacionalne službe za sprovođenje lokalnog programa samozapošljavanja i novog zapošljavanja u Kruševcu. Konkursi za samozapošljavanje su u toku i rezultati se očekuju krajem maja.

U drugoj polovioni godine očekuju se i investitori koji će u javnim radovima zaposliti jedan veči broj broj lica, što će smanjiti tenzije u zapošljavanju, procenjuju stručnjaci.

Inače, u aprilu ove godine posao je u Srbiji tražilo blizu 762 hiljada lica, što je u odnosu na prethodni mesec smanjenje za 4 hiljade i 200 nezaposlenih ili 0,6 odsto, navodi se u saopštenju za javnost Nacionalne službe za zapošljavanje. Prema godinama starosti učešće mladih do 30 godina starosti iznosi 26 odsto, koliko i starijih od 50 godina, dok je lica starosti izmedju 30 do 50 godina najviše.

Prema statistici, do posla najviše dolaze mladi do 30 godina starosti sa učešćem od oko 40 odsto od ukupnog broja primljenih, dok je učešće starijih od 50 godina oko 13 odsto.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime