Blace na 13. Sajmu etno hrane i pića u Beogradu

0

Na Beogradskom sajmu danas je počela najveća i najstarija smotra proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda – Sajam etno hrane i pića, koji će trajati do 24. novembra. Na Sajmu učestvuje preko 20 proizvođača hrane i pića sa teritorije opštine Blace pod pokroviteljstvom opštine Blace i Turističke organizacije.  Sajam je ove godine otvorio je državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede u poljoprivrede Zoran Rajić a u ime grada Beograda otvaranju je prisustvovao Andrija Mladenović, pomoćnik gradonačelnika.

Na manifestaciji učestvuju proizvođači tradicionalnih prehrambenih proizvoda, najčešće rađenih rukom na tradicionalni način i od organski gajenih sirovina, proizvedenih u ograničenoj količini radi predstavljanja tržištu.

Promocija odabranih proizvoda na Sajmu etno hrane i pića služi i zaštiti naziva i receptura proizvoda, pronalaženju potencijalnih investitora u proizvodnju, poboljšanju kulture ishrane stanovništva uvođenjem vekovima pravljenih i tradicionalnih proizvoda u ishranu, a pošto se često

Opština Blace nakon višegodišnjih davanja subvencija u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prerade kao i promociji opštine kao područja koje je sinonim za proizvodnju kvalitetne hrane i pića dobila je veliki broj proizvođača koji su prisutni na tržištu Srbije i inostranstva, a koji iz godine u godinu beleže sve veći uspeh u svom poslovanju. Na ovom sajmu uglavnom učestvuju oni kojima je ovo prva izložba i koji su tek krenuli u pravcu ozbiljne proizvodnje.

 

Zamenica predsednika opštine Blace Suzana Veljović izjavila je da je učešće velikog broja proizvođača iz Blaca uspeh cele zajednice čiji se građani sve više opredeljuju za proizvodnju kvalitetnog proizvoda.  „Izazov je bio prilagoditi proizvodnju domaćim i inostranim standardima koji su neophodni da bi se jedan proizvod plasirao na  tržište. Ponosna sam na svoje sugrađane koji su se novim, svežim idejama u proizvodnji hrane i pića otvorili za sve zahtevnije domaće i svetsko tržište.  Uverena sam da će im nastup na ovom sajmu pomoći u onome što žele da postanu – kazala je Suzana Veljović“

Pokrovitelji 13. Sajma etno hrane i pića su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Grad Beograd, a pomoć u organizaciji manifestacije pružiće Privredna komora Srbije i Zadružni savez Srbije.

 

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here