Novogodišnje saopštenje predsednika blačke opštine

0

Sumirajući rezultate rada opštine Blace u 2018. godini, predsednik opštine Blace Milan Ćurčić  istakao je da  je opština ispunjavala svoje zakonske obaveze u skladu sa svojim ovlašćenjima ali i kapacitetima, kao i da je urađeno dosta toga u svim oblastima kojima se bavi lokalna samouprava. On je u svom saopštenju naveo da će dati sve od sebe da ono što nije završeno u ovoj godini bude realizovano u narednoj.

„Imali smo više situacija u toku godine koje su usporile naš rad. Promenilo se rukovodstvo opštine, pojedini direktori u javnim ustanovima i preduzećima, imali smo kontrolu Državne revizije , na snazi je i dalje zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, neki projekti i dalje čekaju odobrenje. Sada, rezimirajući 2018. godinu mogu da kažem preživeli smo. Кada sam preuzeo funkciju predsednika opštine, obećao sam sebi i građanima da ću se domaćinski ophoditi prema budžetu. Nemamo dugovanja, isplatili smo skoro sve obaveze poveriocima, servisirali smo rad naših javnih ustanova. Nekako konsolidovali stanje u JКP-u… Počelo je nešto da se menja ali mnogo toga nismo još uvek uspeli jer se bavimo planiranjem rada, da u 2019. godini otklonimo sve nepravilnosti, i one koje je ustanovila DRI ali i one interne zbog kojih ne možemo da se pokrenemo. Dobili smo novog načelnika Opštinske uprave koja ima bogato iskustvo u upravljanju Opštinskom upravom tako da očekujemo i podržaćemo reformu Opštinske uprave kako bismo konačno proradili kao pravi tim. Građani sa pravom imaju velika očekivanja od nas i oni će nam biti prioritet broj 1 u daljem radu“.

U 2018. godini opština je spovela konkurse za medije, nevladine organizacije, poljoprivredne subvencije, sport i td. One oblasti koje su imale uspeha, nalaziće se u budžetu i za 2019. godinu.

„Pokrenuli smo investiciju decenije, uspeli da obezbedimo sve uslove za raspisivanje tendera za izgradnju ekološke instrastrukture, odnosno izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Tu smo potrošili puno energije i vremena ali isplatilo se. Odobreno nam je 5,2 miliona evra za realizaciju ove investicije. Uradili smo 2,5 kilometra vodovodne mreže u Blacu, zaključili ugovor za asfaltiranje 1,25 km u Svarču. Odobren nam je projekat sa opštinom Кuršumlija u okviru paketa podrške Evropske unije opštinama i gradovima u Srbiji „Exchange5“ za unapređenje imovine.  Realizovali smo sve tekuće obaveze prema mesnim zajednicama… pokrenuli smo izradu strategije razvoja turizma opštine Blace i uspešno smo organizovali manifestaciju „Dani šljive“. Od programa EU PRO dobili smo 15.000 evra donaciju za izradu plana detaljne regulacije za turističku zonu Blačko jezero“.

Predsednik naglašava da će se u 2019. godini raditi brže,  jače  i bolje i uz podršku države Srbije i donatora opština će učiniti sve napore da obezbedi boljitak građanima i lokalnoj samoupravi u odnosu na 2018. godinu.

„Dragi sugrađani, svima vama želim srećnu novu godinu i Božić i da ih u miru i zdravlju provedete sa svojim najmilijama – reči su predsednika opštine Blace Milana Ćurčića upućene svim građanima opštine Blace“.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here