Blačkoj šljivi subvencija od 35 dinara

2

Ove sezone blačka šljiva biće subvencionisana sa 35 dinara po kilogramu i svi voćari iz ove opštine dobiće već početkom ovog meseca novac. Ovakva odluka doneta je nakon što je blačka šljiva proglašena za brend Srbije, saznaju Top Novosti iz Udruženja voćara Srbije koji su ovu odluku doneli juče.

Naime, ovakva odluka doneta je nakon što je blačka šljiva od strane Udruženja voćara Srbije proglašena za jedan od 10 najatraktivnijih brendova Srbije koji će postati izvozni prozvodi na svetsko tržište.

Svi brendovi Srbije među kojima se našla i blačka šljiva imaće povlašćeni status i od strane države biće ove i narednih pet godina subvencionisana sa po 35 dinara po kilogramu i to kao dodatak na tržišnu cenu šljive.

Svi registrovani voćari sa teritorije blačke opštine dobiće ovu subvenciju od 35 dinara po kilogramu več početkom aprila meseca, a na osnovu broja stabala šljiva koje imaju na gazdinstvu.

Jedini uslov koji su iz Udruženja voćara postavili je da voćari sa teritorije Blaca ne peku rakiju od ovogodišnjeg roda šljive već da je prodaju hladnjačama odmah nakon berbe.

Oni koji budu prekršili ovo ograničenje i ne prodaju šljive nakon berbe već zadrže određenu količinu za pečenje rakije moraće da vrate dobijene subvencije, navodi se u ovoj odluci.

Ovako restriktivna odluka doneta je da Udruženje voćara jer bi inače morali da donesu posebnu odluku i “čuvenu blačku rakiju” proglase za 11 brend Srbije!

Ovu odluku o brendiranju blačke šljive i subvencijima za nju izdejstvovao je aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je često posećivao Blace, ali je nakon što je probao blačku rakiju insistirao da se uvede i ova, restriktivna odredba da ne bi bila ugrožena njegova čuvena “Tomovača”.

I da ne bi bilo zabune, ovo je ipak vest za 1, april, Dan šale 🙂

2 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime