Bogojavljenje u Beloj vodi kod Kruševca

0

Praznik krštenja Isusa Hrista, Bogojavljenja 19. januara obeležiće zajedno Bela Voda, Bresno Polje i Stopanja na Zapadnoj Moravi izmedju Kruševca i Trstenika, tradicionalnim plivanjem za Časni bogojavljenskli krst. Trinaestu manifestaciju kod Bele vode organizuju grad Kruševac i Opština Trstenik.

Takmičenju će prethoditi liturgijama u Crkvi Svete Trojice u Beloj vodi , Crkvi u Stopanji i u Crkvi Lazarici u Kruševcu.

Bogojavljenski krst iz Lazarice u 8 sati prema Beloj vodi poneće kruševački maratonac u trčanju pukovnik Svetislav Pavlović, kome u ckrvama u Jasici i Kukljinu verni narod ovog kraja priređuje doček.

Litija ispred Crkve u Beloj vodi ka Zapadnoj Moravi krenuće nešto posle 10 sati, da bi sat vremena kasnije gradonačelnik Kruševca Dragi Nestotorović i predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić lomili pogače prijateljstva i vodoosvećenja.

Programom je predviđeno da ovogodišnje učesnike bogojavljenskog plivanja blagosilja sekretar Eperhije kruševačke protojerej stavrofor Dragi Veškovac. Start plivača za Časni bogojavljenski krst biće označeno tradicionalnim pucnjem u podne, a pola sata kasnije, uz bogat kulturno umetnički program i tople napitke, biće proglašen pobednik.

Ovu titulu prošle godine ispred 113 plivača kod Bele vode poneo je Nemanja Milićević iz kruševačkog Plivačkog kluba Napredak. Očekuje se da ove godine broj plivača na Zapadnoj Moravi bude znatno veći.

U kulturno umetničkom programu, inače, učestvuju Folklorna grupa ansambla Lazarica i Kud Bela voda.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime