Bogojavljenje u Kruševcu, u Beloj Vodi i Šavranu

0

Praznik krštenja Isusa Hrista, Bogojavljenje obeležava se u Kruševcu, po petnaesti put, tradicionalnim plivanjem za Časni krst na Zapadnoj Moravi. Manifestaciju kod Skele u Beloj vodi organizuju grad Kruševac i opština Trstenik, odnosno mesne zajednice Bela Voda, Stopanja i Bresno polje. Istovremeno u Šavranu, na Rasini, nedaleko od Kruševca, za Bogojavljenski krst po peti put takmičiće se više desetina prijavljenih učesnika ove manifestacije.

Programom manifestacije predvideno je da Časni Bogojavljenski krtst iz Crkve Lazarice bude ispraćen u 8 časova i prenet preko Jasike i Kukljina, a u Beloj vodi mu se u 10 sati, uz bogat kulturno umetnički program, priređuje srdačan doček. Učesnike viteškog nadmetanja na Zapadnoj Moravi, kod Skele u Beloj vodi, nešto pre podne, blagosiljaće episkop krupševački David, a sat vremena kasnije nakon proglašenja pobednika, u 13 sati na programu je Trpeza ljubavi.

Na Rasini, pak, manifestacia počinje ispred crkve Pokrova presvete Bogorodice, uz učešće beogradskog Udruženja ,,Plameni vitezova,, , Kulturno umetnički program i Etno grupe ,,Lazarica,,. Za sve učesnike manifestavcije u Šavranu , u podne 19. januara, uz proglašenje pobednika viteškog nadmetanja za časni Bogojavljenski krst, priređuje se svečani ručak.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime