„Bresničićka slatina“ pod zaštitom

0

Na predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije odbornici Skupštine opštine Prokuplje doneli su Odluku o proglašenju zaštićenog područja „Bresničićka slatina“ kao zaštićeno stanište, koje se nalazi u selu Bresničić i od Prokuplja prema Kuršumliji odaljeno je 13 kilometara.

Na ovom području zabeležen je veliki diverzitet biljnih i životinjskih vrsta, u okviru koga se izdvajaju 70 toksona viših biljaka svrstanih u 25 familija i 54 roda, šest vrsta vodozemaca, sedam vrsta iz klase gmizavaca, kao i 32 vrste ptica.

– Površina prirodnog dobra zaštićenog staništa iznosi 4,23 hektara,od kojih se 1,3 hektara nalazi u državnom vlasništvu. Na ovom području utvrđeno je strogo i kontrolisano korišćenje prirodnog bogatstva, izjavila je rukovodilac Odeljenja za urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i građevinarstvo Opštinske uprave Opštine Prokuplje Vesna Živković i dodala da se u drugom stepenu zaštite mogu vršiti upravljačke intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja.

Osnovna vrednost ovog malog slatinastog staništa je ornitofauna, među kojima su neke retke i ugrožene u Srbiji i Evropi i iste predtavljaju osnovnu prirodnu vrednost.

– U Odluci o proglašenju zaštićenog područja tačno i precizno su napisane mere koje treba da se preduzimaju u cilju zaštićenog prirodnog i jedinstvenog dobra, rekla je Živković i naglasila da je ovaj spomenik prirode na upravljanje poveren prokupačkom JKP “Hameum“.

U saradnji sa lokalnom samoupravom JKP „Hameum“ donosi plan upravljanja prirodnim dobrom, usaglašava postojeću prostorno-plansku dokumentaciju sa Prostornim planom Srbije, pravi programe razvoja turizma, obrazovanja i drugih obrazovnih programa u granicama zaštićenog područja i preduzima druge neophodne mere.

Vesna Živković je napomenula da će se sredstva za finansiranje zaštićenog područja obezbediti iz budžeta Opštine Prokuplje, naknade za korišćenje zaštićenog područja,realizacijom programa, planova i projekata u oblasti zaštite prirode, donacija, poklona i pomoći.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime