Brutalne tuče dece u Kruševcu svakodnevna pojava

0

Vršnjačko nasilje srednješkolaca, i ne samo njih, u Kruševcu postalo je, maltene, svakodevna pojava. U Zakićevoj ulici gotovo svako veče zakazuju se i, naočigled građana prolaznika, organizuju grupne tuče, pa objavljeni video snimak maloletnica Hemijsko tehnološke škole , gde su tri učenice brutalno pretukle svoju vršnjakinju, nije jedini.

To se dešava svakodnevno i još brutalnije. Kruševac nije jedini gde se to dešava, već toga ima u svim gradovima Srbije. Kroz Više javno tužilaštvo u Kruševcu prođe preko hiljadu predmeta godišnje, a niko o tome ne piše. U kruševačkim kafanama neretko noću izlaze mladi sa razbijenim nosevima i povređenim rebrima, ističu u Višem javnom tušilaštvu u Kruševcu.

Da snimak tuče devojčica nije neko snimio mobilnim telefonom i postavio ga na društvenim mrežama, o tome niko ne bi ni pridavao neki značaj, navode naši sagovornici.

Na hiljade je slučajeva gde se dešavaju tuče u blizini škola. Srednješkolci se, uglavnom deca imućnijih roditelja, advokata , funkcionera, ljudi iz gotovo svih objasti javnog života, te pojedinih roditelja sa policijskim dosijeom, ali i roditelja čija su deca došla da stanuju kod bake i deke u Kruševcu,potuku na ulici, šamaraju i vuku za kosu, iz ljubomore ili zbog zavisti, uzglavnom posle ispijenih nekoliko gutljaja alkohola.

Brutalnost postaje tim veća ukoliko je neka osoba u toj tuči postal zavisnik neke vrste droge. Po objavljenom video snimku, ne bi se reklo da su se ove devojčice potukle zbog toga što njihova vršnjakinja ima veštačke nokte i provokativno se oblači, kaže nam jedan od nastavnika iz Hemijsko tehnološke škole, koju su juče obsedali brojni novinari i kamermani.

Konflikt koji je započeo ispred ove škole u Kruševcu prošlog četvrtka pokušao je da spreči školski policajac, ali je u tome uspeo samo na kratko. Do tuče je došlo nešto kasnije samo 500 metara dalje na očigled vršnjaka koji su to mirno posmatrali i snimali mobilnim telefonima.

Hemijsko tehnološka škola u Kruševcu
Hemijsko tehnološka škola u Kruševcu

Tim stručnjuaka iz Hemijsko tehnološke škole, koji je reagovao odmah po prijavi školskog policajca, navodi da je uzrok zavist i ljubomora i da je reč samo o još jednoj ugovorenoj tuči, koje su veoma česte među decom školskog uzrasta.

U Hemijsko tehnološkoj školi saznajemo da su roditelji dece o tome raspravljali odmah sutradan, u petak, 4. septembra, a školu je posetila i prosvetna inspekcija .

Roditelji devojčica koje su se potukle nisu želeli da daju izjave za medije, a u slučaj se uključio Tim za sprečavanje nasilja, koji je pokrenuo vaspitne mere i već radi na izradi individualnog plana zaštite, a o sankcijama će odlučivati i prosvetna inspekcija i direktor .

Prema najnovijim saznanjima,, brutalna tuča devojčica u Kruševcu nema elemenata krivičnog gonjenja,jer u tom slučaju nije upotrebljen nož ili neko drugo sredstvo za nanošenje povreda opasnih po život drugom licu, već su sevale samo pesnice, pa se događaj kvalifikuje kao remećenje javnog reda, iako devojčica koja je izvukla najdeblji kraj ima lake telesne povrede

Više javno tužilaštvo će zatražiti mišljenje Centra za socijalni rad, pa doneti odluku: Ili će slučaj preusmeriti Sudu za prekršaje, ili podneti zahtev za pripremni postupak ili tražiti vaspitni nalog. To, pre svega, podrazumeva nalaz i mišljenje Centra za socijalni rad, koji bi u krajnjem slučaju, tražio pojačani roditeljski nadzor ili organ starateljstva, saznajemo u Višem javnom tužilaštvu u Kruševcu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime