Budžet prokupačke opštine oko 1,5 milijardi dinara

0

Skupština Opštine Prokuplje usvojila je budžetu za 2015. godinu koji iznosi 1.455.165.858,00 dinara. Najavljene su u i kapitalne investicije u izgradnji vodovoda u naselju Garići i završetak zgrade Doma Kulture.

U obrazloženju Odluke o budžetu za ovu godinu, navodi se da će smanjenje rashoda kod direktnih i indirektnih korisnika biti glavni zadatak lokalne vlasti u narednom periodu. U cilju smanjenja rashoda izvršiće se preispitivanje opštinskih odluka u pogledu statusa pojedinih budžetskih korisnika i restrukturiranje javnih preduzeća. Na drugoj strani, Opština ima obaveze za otplatu dugova i obaveza nastalih u prethodnom periodu.

-Ono najvrednije što zaslužuje i kritiku i pohvalu je pitanje kako ćemo živeti i raditi u ovoj godini, a to su materijalna sredstva. Budžet Opštine Prokuplje je usvojen, ocenjen je kao domaćinski i pohvaljen od strane opozicionih odbornika. Po prvi put, budžet je transparentan i jasan za sve građane koji već od danas mogu videti njegov nacrt na sajtu Opštine Prokuplje, rekao je predsednik Skupštine Opštine Prokuplje Radoslav Mihajlović.

O aktivnostima koje su prethodile kreiranju budžeta za 2015. godinu, govorio je pomoćnik predsednika Opštine Miodrag Lakićević.

– Uštede koje smo ostvarili u prošloj godini, početni je element za kreiranje budžeta za 2015. godinu, kao i povećanje lokalnih poreskih prihoda, čime smo dobili oko stotinu miliona za ulaganja koja nismo mogli da ostvarimo u prethodnoj godini.U tom smislu predvideli smo prioritete, kao što su izgradnja vodovoda u naselju Garić, što je višedecenijski problem, koji ćemo rešiti najkasnije do polovine ove godine. Što se tiče ulaganja u završetak zgrade Doma kulture, problem su nerešeni imovinsko – pravni odnosi, sudski proces je u toku, nadamo se da će uskoro biti okončan kako bi objekat dobio upotrebnu dozvolu , što je neophodno za početak rada ove ustanove u novoj zgradi, rekao je Miodrag Lakićević, pomoćnik predsednika Opštine Prokuplje.

On je takođe najavio početak rada novog obdaništa krajem marta, s obzirom da je objekat dobio upotrebnu dozvolu, a uskoro će biti nabavljen i deo inventara koji nedostaje.

U toku ove godine predviđena su sredstva za otkup mosta koji je Opštini ponudilo Ministarstvo odbrane. Radi se o mostu kod Grčkog mlina , koji je ponuđen po veoma povoljnim uslovima, dok bi izgradnja novog mnogo više koštala. Opština je poslala saglasnost Ministarstvu, tako da će i ovaj dugoročni problem biti rešen tokom ove godine.

Lakićević je takođe istakao da prava koja su u budžetu zacrtana , ne znači da će biti iskorišćena ukoliko to nije opravdano, kao i da će svaki dinar biti strogo kontrolisan.

-Kontrolom troškova u prošloj godini uspeli smo da smanjimo troškove , pre svega na zarade budžetskih korisnika za skoro 50 miliona. U 2015 godini idemo u drugi krug kontrole, gde ćemo praktično svaki račun kontrolisati. Budžetska kontrola će ući u sve ustanove, mesne zajednice, kod svih budžetskih korisnika, istakao je Lakićević i dodao da u ovoj godini slede reorganizacija preduzeća, ustanova , novih odluka , sve u cilju smanjenja troškova iz budžeta, kako nalažu državne institucije.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime