Čarapani zaboravili Čkalju

0

Na današnji dan , 1. aprila u Kruševcu je rođen Miodrag Petrović Ćkalja (1. april 1924-20. oktobar 2003.). Ali, rodni grad velikog glumca i komičara ne obeleževa njegov rođendan. Danas i večeras Kulturni centar Kruševac održava završnicu međunarodnog festivala humora i satire “Zlatna kaciga”.

Na Dan šale 1. aprila u Kruševcu organizovano je crtanje karikatura „Poznati karikaturisti crtaju za Vas,, Pored otvaranja izložbe nagrađenih i karikatura iz užeg izbora, u prevečerje biće dodeljeno „Klasovo majstorsko pero“ – Aleksandru Blatniku. Kruševačka snajka Sloboda Mićalović, supruga Vojina Ćetkovića, proglašena je za ,,Viteza od Čarapanije- Ser Hardi,, . Ovogodišnja nagrada za životno delo večeras će biti dodeljena glumici Tanji Bošković.

Sve bi bilo u redu da Čaršija ne gunđa što nema ni slovo o Čkalji, bar da se ovaj grad podseti da je u njemu rođen jedan od najvećih naših komičara i glumaca. Ostalo je samo zapisano u Balšićevoj ulici, mestu Čkaljinog rođenja, da su nekrunisanom kralju smeha tepali je “srpski Čaplin, Fernadel”… Danas, kao da su zlatna slova, kojima se jedinstvenim glumačkim darom i šarmom upisao u istoriju srpske kulture, počela najpre da blede – u njegovom rodnom Kruševcu. Prvi april – dan šale, za Čkaljine poštovaoce bio je dan velike tuge.

Danas u Čkaljinoj rodnoj kući u Balšićevoj učlici živi Slavolujub Nikolić, Piroćanac.

ckalja-spomen

– Čkalju su svi zaboravili. Nema više nikakvog ni pomena. Do pre godinu dana o tome je brinuo komšija Slavko Vukašinović, ali ni njega više nema među živima. Ugašene su i manifestacije koje je on Čkalji u čast organizovao. Šta će Čkalja, takva mu je sudbina, izgovori pognute glave Slavoljub Nikolić i izrazi želju da se sa velikom čašću slika pored Čkaljine spomen ploče u Balšićevoj ulici.

Tužno danas, 1. aprila Čkalja, sa svoje spomen – ploče, posmatra prolaznike u Balšićevoj. A lik glumca neponovljive glumačke harizme, rad akademskog vajara Živote Radojičića, samo što ne progovori: ,,Gde ste, bre, Čarapani? Zar ja ovo zaslužih od vas?,, ostalo je zapisano.

A, Čkaljine ulice ili nekog trga sa njegovim imenom u Kruševcu, o čemu se godinama govorilo, nema nigde na vidiku.

(Autor: Radojica Barjaktarević)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime