Celo selo na sudu zbog rudnika zeolita

0

Više desetina meštana podjastrebačkog sela Jablanica danas se pojavilo na sudu, ali je u sudnici moglo da stane samo dvadesetak njih, koje je Firma “Kontraktor,, iz Ripnja tužila zbog navodnog ometanja državine.

Direkor te firme Mirko Maksimović optužio je osmoro žitelja iz Saveta Mesne zajednice Jablanica što njegovoj mehanizacciji ne dozvoljavaju ulazak na lokaciju budućeg rudnika zeolita. Ali, tom ostvarenju protivi se čitavo selo, od kojih su oko 480 s pravom glasa, a dvadestak nih ovde ima privatna preduzeća.

Meštani , koji su pred sud u Kruševcu pristigli autobusima, tražili su da im se omogući čak 400 mesta u sudnici, ali ih je o ishodu prvog ročišta pred zgradom suda informisao član Saveta Mesne zajednice Dejan Minić.

– Sud je uvažio naše negodovanje što nam optužnica nije uručena, a tužilac je predlagao sporazumno rešenje. Ostavljen nam je rok od dva meseca za dogovor, pa je naredno ročište zakazano za sredinu Aprila, izjavio je Dejan Minić.

On smatra da su meštani Jabčlanice tuženi samo, da bi se slomio njihov otpor, koji pružaju više od dve godine, a podržaja ih je i Gradska uprava Kruševca.

Meštani, s kojima smo juče razgovarali pred zgradom suda, sumnjaju da iza tvrdnji rudnika zeolita nasred sela Jablanica, stoji navodno ,,prava vlasnica firme iz Ripnja, ćerka pokojnog Franje Tudjmana,,.


Fotografije sa protesta ispred suda

-Terete nas za to da smo fizički sprečili ulazak mašina, a mi nismo dozvolili njihov istovar jer zbog tonaže nisu predviđene za infrastrukturne objekte poput mostova i puteva, građenih našim novcem, kaže Dejan Minić iz Štaba za odbranu sela, formiranog još 2006, dodajući da u borbi protiv rudnika imaju podršku gradskih vlasti, okolnih sela i ekoloških organizacija.

Inače, pre tužbe protiv Jablaničana, firma je prijavila NN lice zbog rušenja 266 metara ograde postavljene 29. maja, po Zakonu o rudarstvu.

U Štabu za odbranu sela i u MZ Jablanica najavljuju da će se obratiti i republičkom javnom tužiocu za zaštitu zakonitosti, i ombudsmanu. Do sada su više puta protestovali i organizovali dežurstva, kako bi sprečili “rudarenje”, jer tvrde da nije urađena Studija o uticaju na životnu sredinu. Strahuju od miniranja, prašine, prolaska mašina i urušavanja kuća koje se nalaze na predesetak metara od zacrtanog rudnika.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime