Cena kupina bagatela-berače zove da ih poberu džabe!

0

Ovogodišnja cena kupina je jako niska i iznosi 30 do 40 dinara, pa zato vlasnik jednog od kupinjaka u kuršumlijskom selu Žuč, Miroslav Ilić (68) poziva sve one koji su zainteresovani da besplatno na njegovoj parceli mogu da poberu sve preostale kupine!

Naime, nakon što je pobrao oko polovine zasade od 65 ari, Miroslav Ilić iz sela Žuć kod Kuršumlije odlučio je da iz protesta, ali i zato što se ne isplati da više plaća berače, pozove sve koji su zainteresovani da sa njegove parcele poberu preostale kupine kojih ima za nekoliko tona.

– Odlučio sam se na ovakav korak pošto nemam računicu da sa svoje parcele koja nije mala više plaćam berače kupina koji ne mogu da poberu onoliko kupina koliko im iznosi dnevnica. Zato i pozivam sve koji su zainteresovani da mogu slobodno da dođu na moju parcelu u Žuču i poberu preostale kupoine kojih ima oko 7 tona, kaže Ilić i objašnjava da se na ovakav korak odlučio iz protesta zbog niske cene koja ne prelazi 40 dinara za kilogram.

Miroslav Ilić (68), vlasnik zasade kupina iz kuršumlijskog sela Žuč
Miroslav Ilić (68), vlasnik zasade kupina iz kuršumlijskog sela Žuč

Ilić ističe da je u obradu parcele sa kupinama uložio više od 300 000 dinara računajući i berbu kupina, odnosno za dnevnice berača i da je nakon što je pobrao oko polovine zasađene parcele shvatio da ako nastavi da će ući u još veći minus.

Naš sagovornik naglašava da je ovogodišnji rod kupine u kuršumlijskom kraju odličan, a da je kvalitet izuzetan, ali džaba kada je cena preniska pa će proizvođači biti prinuđeni da povade već zasađene kupinjake.

Inače, prošle godine je kupina bila tri puta više plaćena, pa je otkup iznosio 120 do čak 140 dinara, dok je ove godine cena kilograma kupine plaća od 30 do 40 dinara što ne pokriva ni troškove obrade zasada kupina.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here