Centralna državna komemorativna ceremonija u Varvarinu

0

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predvodiio je danas u Varvarinu državnu komemorativnu ceremoniju povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve NATO agresije.

Komemorativnom skupu prisustvovali su preživeli od bombardovanja na Varvarinskom mostu, porodice poginulih u Varvarinu, predsednica Narodne Skupštine Srbije Maja Gojković, izaslanici predsednika Srbije, ministri u Vladi Srbije i predstavnici Vojske Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministri Vlade Srpske.

Danu sećanja je prisustvovao episkop kruševački sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, članovi diplomatskog kora, udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, brojni gradjani.

Državna ceremonija je održana u 12 časova, kod Spomenika poginulim građanima na Varvarinskom mostu. Nakon verskog obreda i odavanja počasti ubijenim u NATO agresiji 1999. godine, usledilo je intoniranje himne i polaganje venaca.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, kao i članovi porodica deset stradalih civila na Varvarinskom mostu 30. maja 1999. godine , spustili su sa mosta vence i cveće u Veliku Moravu, a potom se uz zvuke smrtonosnih aviona odjeknulo zavijanje sirena u znak vazdušne opasnosti.

Uz zvuke crkvenih zvona pročitana su imena poginulih na Varvarinskom mostu: Tola Apostolović, Zoran Marinković, Stojan Ristić, Milivoje Ćirić, Radoslav Terzić, Vojkan Stanković, Ružica Simonović, Ratobor Simonović, Milan Savić, Sanja Milenković.

Skupu se se zatim obratili predsednik Opštine Varvarin, Zoran Milenković, i premijer Aleksandar Vučić.

Na današnji dan pre 17 godina otpočela je agresija NATO snaga na SR Jugoslaviju koja je trajala do potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma 9. juna iste godine. Tokom tog perioda oružane snage velikog broja država okupljene u okviru NATO izvršile su brojne napade na civilne i vojne ciljeve koji su rezultirali velikim ljudskim žrtvama i masovnim materijalnim razaranjima.

– Pamtimo svoj neprobol. Naši uništini životi svedoče o dehumanizaciji Evrope u ono doba, rekao je Zoran Milenković , predsednik Opštine Varvarin , naglasivči da će se svake godine okupljati na ovom mestu uz poruku da se ovo nikad ne ponovi.

Potom je Dečji hor RTS izveo pesmu ,,Ovo je Srbija,,.

Premijer Aleksandar Vučić je poručio da građanima može da obeća samo život, kolevke i rad, a da za nove rake, bombe i smrt više nema opravdanja.

-Verujemo u život, što pokazujemo time što odajemo počast onima koji su živote dali. Možemo samo život da opravdavamo i obećavamo, i to obećavamo pred žrtvama pred kojima klečimo poručio je Vučić.

– Ne damo više nijednu Milicu, nijednu Sanju, jer ovoj su zemlji potrebni život, dodao je premijer i poručio:

“Ovoj ste zemlji potrebni živi, potrebna su nam deca i škole i svaki oblik komunikacije. Da zaboravimo nećemo, a da nas pokore nećemo da dozvolimo nikome. Srbija će ostati zemlja nepokornih i nepokorenih ljudi”.

Komemorativni skup u Varvarinu završen je pesmom Dečjeg hora RTS ,,Vostani Serbije,,.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime