Ćićkovci pošumljavali Pasjaču

1
dav

Šume i vode predstavljaju najveće blago biosfere i života uopšte. Očuvanje našeg šumskog blaga je od najvećeg značaja za očuvanje zdrave životne sredine koju smo dužni da ostavimo našoj deci, a ona svojoj. Tek izlaskom iz učionica, organizacijom radionica i akcija u prirodi, učenici postaju svesni koliki značaj imaju šumski ekosistemi i koliko su ljudi doprineli i dalje doprinose uništavanju šuma – pluća naše planete.

Iz tih razloga je pokrenut projekat „Pošumljavanje Srbije“ koji realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i preduzeće „Srbija šume“. Odlučeno je da se započne sa pošumljavanjem južnih padina planine Pasjače kod Prokuplja. Naša škola se odmah odazvala i članovi eko-sekcije su bili spremni za još jednu akciju. U četvrtak, 23.11.2017. trideset osam učenika iz svih osnovnih škola u Prokuplju posadili su 550 sadnica bagrema na površini od 22 ara. Ovoj akciji, pored učenika i nastavnika biologije, prisustvovali su Vladimir Knežević, savetnik ministra prosvete, Nebojša Mihajlović, direktor Šumskog gazdinstva „Toplica“ i većnik za prosvetu Opštine Prokuplje Maja Ranđelović. Oni su učenike upoznali sa značajem pošumljavanja, ali i sa stanjem šumskog fonda u Srbiji.

U ovoj akciji je učestvovalo deset članova eko-sekcije „Ćićko“: Maja Aleksić, Neda Milutinović, Iva Radojević, Mihajlo Milovanović, Lazar Stojković, Helena Marković, Katarina Vukašinović, Sofija Đurović, Dragana Grbić i Veljko Stevanović, učenici sedmog i osmog razreda. Akcija je uspešno sprovedena, a naši učenici su bili ponosni pre svega zbog toga što će se, kako kažu, jednoga dana vratiti na ovo mesto i gledati šumu i visoko drveće koje je njihovih ruku delo.

Naše učenike je vodio nastavnik Dejan Živković, navode povodom ove ekološke akcije u Ćićkovoj školi.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime