Čuvari kulture: Milomir Novović

2

Srednjoškolski profesor iz Kuršumlije i književnik Milomir Novović je široj čitalačkoj publici poznat po romanima „Smutna vremena“ i „Tri za groš“, a uskoro iz štampe izlazi i njegov treći roman.

Rođen je pored Đavolje Varoši, u Rači Кosaničkoj, kada se, kako ističe, za varoš nije znalo, ali kada se na mapama crtalo ostrvo kamena – Goli Otok, leta bezveznog 1948. godine.

Gimnaziju je završio u Кuršumliji i studirao u Prištini. Tako upoznaje varoš Кuršumliju i Prištinu kao običnu kasabu. Vrlo rano spoznaje kosaničke i topličke zore i bistroumne Кosaničane–Topličane.

Radio je na poslovima vaspitanja i obrazovanja na Кosovu i Metohiji, Toplici, a najvećim delom u Кuršumliji. Za svoje priče koje beleži, koristi svedočenja svojih zemljaka kao autentična svedočanstva i koja miusluže za priču da je ispriča do kraja. Čovek – zemljak i njegova priča su mu bitni, njih se drži, njih aminuje.

– Najveća nepoznanica u mom životu je – šta se moglo desiti pa da se i ja „račundžija“ latim pera. Jednostavno desila se pojava, dogodio se uzročnik da se promenim. Imao sam sreću da sam za koleginicu, za uzročnika  imao Miljanu Stanković, profesoricu književnosti. Tvrdoglavo mi je govorila: Momo piši, napiši bar neko svoje sećanje, iako je bila svesna da je sećanje veština pa i sila tumačenja prošlog. Nisam imao kud – nanizao sam nekoliko rečenica. Sada sebe pravdam da su drugi krivi, a ne ja, za sve što sam napisao, objašnjava svoje književne početke Novović

Napisao sam do sada dva romana „Smutna vremena“ i „Tri za groš“.

Prema osvrtu Radmile Mile Savić ex Srdanović, u knjizi „ Tri za groš “, likovi iz hronike preživljavaju duhovno. Fizički opstaju, budu jači i da u borbi sa vlastima, sa prirodom, saćudima kosmetskogmomeđaša i okrutnostima vlasti nikada  se ne predaju.

U svom drugom romanu „Tri za groš“, prema istom kritičaru, autor nalazi riznicu u kojoj uočuva uspomene  na ljude, mesta običaje, lažnu pravdu, osvetu nad nedužnima i nejakima. Uočava autor jedno vreme govora i ćutanja nekih novih čudnih ljudi na ovoj našoj planeti, koje još uvek traje.

Novović završava i treći roman, koji će uskoro izaći iz štampe.

Tekst je napisan u okviru projekta “Čuvari kulture”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

2 KOMENTARA

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here