Pesnikinja Vesna Paunović Đukić

0

Predstavljanjem onih koji čuvaju kulturu u Toplici, započinjemo pričom o pesnikinji Vesni Paunović Đukić iz Kuršumlije ne bez razloga, jer je ona prošle godine bila dobitnik najprestižnije književne nagrade na “Drainčevim danima” kada je i zvanično proglašena najboljom pesnikinjom u Toplici.

Vesna Paunović Đukić rođena je u Prištini 29.11.1968. godine. Do 1999. živela sa svojom porodicom, suprugom Srđom i ćerkama Anđelijom, Marijom i Natalijom, u Podujevu, da bi se nakon rata doselili u Кuršumliju, gde i sada žive. Radi kao ekonomista u Tehničkoj školi i Gimnaziji.

Prvu zbirku pesama Divlja trešnja objavila je za Banatski kulturni centar 2015. godine. Na Sajmu knjiga u Beogradu održala je promociju ,,Divlje trešnje,, koja je naišla na dobar prijem kod publike. Nakon Beograda svoju prvu knjigu predstvila je u Nišu i Novom Sadu na Salonu knjiga. ,,Divlja trešnja,,našla se u trci za najbolju zbirku pesama na Drainčevim danima poezije  u Prokuplju.

– Nisam počela sa pisanjem i objavljivanjem knjiga jer sam po svaku cenu želela nešto reći, već iz razloga što sam imala šta reći. Pišem jer me se tiče. Tiče me se život, i mi u njemu. Ne ispričati svoju priču, nositi je u sebi, ravno je agoniji. Ako nema suza dok pisac stvara, neće biti suza ni kod čitalaca. Merna jedinica mojih stihova na žalost su suze. Ubeđena sam da loš čovek nikako ne može dobro pisati, i zato pokušavam živeti kao dobar čovek, da bi nekada  moja dela, kada možda i mene ne bude, bila vredna, objašnjava svoje početke Vesna.

Drugu zbirku poezije pod nazivom ,,Azbuka čula,, objavila je 2016. za izdavačku kuću ,,Vrane,, iz Niša. Кnjigu je predstavila u mnogim gradovima u Srbiji i Crnoj Gori. Na Drainčevim danima u Prokuplju, ,,Azbuka čula,, proglašena je za najbolju zbirku poezije u 2016. godini, dok je Vesna je proglašena najboljom pesnikinjom Topličkog okruga za 2016. godinu.

Treću zbirku poezije pod nazivom ,,Ramonda,, objavila je takođe za ,,Vrane,, iz Niša 2017.god.  Vesna je knjigu predstavila na Sajmovima knjiga u Beogradu i Nišu, takođe u Кuršumliji, Lukovskoj Banji, Paraćinu, Kruševcu, Blacu,Čukarici, Aleksincu… Ciklus ,,Vrleti raspeća,, u novoj zbirci posvetila je Srpskim herojima iz stogodišnjih ratova. U svojoj poeziji  smestila je  rodni kraj, raspeto Кosovo i Metohiju, gde je provela detinjstvo i mladost.

– Dok tkam nevidljivi ćilim stihova meša se tuga i sreća, jer se na taj način  oslobađam tuge, a srećna sam jer u mojim stihovima su osećaji koji me povezuju sa dragim ljudima, bili na onom ili ovom svetu. Ne upinjem se da pokažem više intelekta nego što ga imam. To čitalačka publika prepozna. Jer to što nemaš trudiš se da dokažeš da poseduješ. U mom posedu je ono što prenesem na čitaoce, jer svak je bogat onoliko koliko pruži. Kažu da srećni plešu, dok tužni pišu poeziju. Ja plešem po papiru, mirim sreću i tugu, objašnjava ona.

U školskim danima objavljivala je poeziju u ,,Jedinstvu,, iz Prištine. Vesnine pesme objavljivali su u nekoliko zbornika. Dobitnik je priznanja za učešće na Fejsbuk festivalu koji organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa. Često je član žirija za dodelu nagrada na pesničkim konkursima.

U pripremi je zbirka proze. Кnjigu će objaviti biblioteka u Prokuplju, kao nagradu pesnikinji za najbolju knjigu u 2016. godini.

(Autor: Miloš Ivanović)

Tekst je napisan u okviru projekta „Izuzetne žene Toplice”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime