Čuvari kulture: Radovan Delibašić

1

Književnik, publicista, novinar i jedan od ljudi koji je ostavio trag kako u književnom svetu, tako i uopšte u javnosti u Topličkom okrugu.

Rođen je u selu Raševac 1949. godine. Radio kao novinar za najpoznatije medije u Srbiji i inostranstvu. Pisao poeziju i prozu, a bavio se i publicističkim radom.

Objavio je više celovitih radova, različitih žanrova, od kojih su najznačajnije zbirke poezije “Jalova reka” i “Mama hoće da joj budem kuče”. Knjigu pripovedaka “Čvorovi života”, zatim feljton “Ja, najveći kriminalac Toplice”, poblicistički rad “Đavolja varoš – misterije i legende”.

Zastupljen je u dva zbornika “Propileji” u izdanju Književnog kluba Militin Uskoković, kao i u “Dodiru leta” u izdanju “Jedinstva” Priština.

Dobitnik je više književnih nagrada za književni rad (Užice, Knjaževac, Zaječar, Vrbas…)

Kraj života

Negde,

Ipak,

Trebamo stati

 

Stati,

Posaditi bor,

Pa krenuti dalje.

 

Ponovo stati,

Upiti miris trava,

Pa se pod zemljom sakriti.

 

Tekst je napisan u okviru projekta “Čuvari kulture”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

1 KOMENTAR

  1. Kako mogu da kupim Radovanove pesnicke knjige: JALOVA REKA.
    Pisem knjigu o srpskoj poeziji Kosova i Metohije, a Radovan je u Pristini objavio jednu zajednicku knjigu. Zato mi treba ova njegova knjiga. Placam odmah.
    Pozdrav
    Aleksandar

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime