Da li je kupovina male kuće prednost ili mana?

3
kuća-fotelja
Unsplash.com

Kupovina kuće čak i ako je ona mala nije greška jer takva stambena jedinica nudi kvalitetan život i mnogo mesta za proširenje. Ipak, ostaje dobro pitanje da li u startu treba uložiti u veći prostor i o čemu je dobro voditi računa kada su u pitanju kuće koje nemaju veliku površinu?

Tražnja za kućama raste, kupuju se i one odmah useljive, ali i one koje zahtevaju puno rekonstrukcije. Kolika kuća nam je dovoljna za udoban život? Da li nam treba 300-400 m2 ili je bolje uložiti u mali dom i tako proći jeftinije?

Treba biti obazriv pri kupovini doma. To se najčešće radi samo jednom u životu. Pratite savete u daljem tekstu i izaberite najbolje za sebe i svoju porodicu.

Šta je to mala kuća?

Teško je definisati malu kuću, ali bi se moglo reći da je to objekat koji ima samo jedan etaž i između 100 i 200 m2. Teško je precizno definisati sve parametre, ali ovi domovi imaju kupatilo, hodnik i uz to još 2-3 prostorije.

Manje kuće su češće deo starogradnje u užim gradskim zonama i pretežno im treba i dodatno ulaganje u rekonstrukciju i opremanje za kvalitetan stambeni život po meri jedne savremene porodice. U svetu se grade čitava tipska naselja koja imaju kuće malih površina i idealne su za samce ili porodice sa decom.

Prednosti malih domova

Male kuće su jeftine za izgradnju, jeftine za održavanje i svaki vid rekonstrukcije. To donosi mnogo niže troškove pri kupovini doma, ali i niže troškove koji su neminovnost nakon kupovine stamben jedinice jer svaki dom traži dosta ulaganja nakon kupovine.

Male kuće imaju manje režijskih troškova, niži su troškovi održavanja i troškovi grejanja što olakšava stanovanje i omogućava normalan život.

Potreban je i manji plac za gradnju kuće pa se i na tome može uštedeti ako se napravi dobar kompromis i kupi adekvatna parcela. Osim toga, većina nekretnina se može proširivati, nadograđivati pa se kasnije može dobiti mnogo komfornije mesto i više prostora.

Mali domovi se i lakše održavaju, čiste i mnogo manje vremena oduzimaju, a pružaju veliku udobnost stanovanja.

Problemi sa životom u maloj kući

Prva stvar koju treba proveriti jeste da li je moguće menjati izgled kuće, spratnost i proširivati je u odnosu na prvobitan plan. Ovaj problem imaju najčešće domovi koji su u gradu i tu nećete moći ništa da menjate izuzev unutrašnje strukture stambene jedinice.

Iz toga proizilazi problem koji postoji i u stanu – jednostavno nema mesta za proširenje. Mnogi u ovom slučaju pribegavaju adaptaciji potkrovlja što donosi ne baš jeftino i efikasno izolovanje krova i promena namene čitavog tavanskog dela.

Za razliku od stana, život u kući donosi uvek neko ulaganje i uvek ćete imati novi projekat pred vama, jednostavno je tako. Život u kući nije za one koji ne vole da održavaju travnjak i da brinu o kući i okućnici ma koliko ona mala bila. Ipak, sve je više onih koji razmišljaju o kupovini vikendice ili trajnom preseljenju iz urbanih delova jer žele da imaju privatnost, mir i zdraviju sredinu za život.

Da li se naš mentalitet može promeniti?

Kod nas je oduvek postojao trend gradnje višespratnica u kojem su ljudi živeli u zajednicama, nekoliko generacija pod istim krovom. Kasnije su kuće pravljene tako da i deca imaju po jedan etaž za sebe i tu zasnivali porodicu uz niže troškove nakon zasnivanja bračne zajednice. Sve dok postoji ovakvo razmišljanje male kuće će se činiti nedovoljno prostranim i loše ulaganje.

U svetu je sasvim normalno da deca sve do polaska na fakultet žive sa roditeljima, a nakon toga da se sele i pronalaze svoj posao i krov nad glavom. U ovakvoj situaciji je bespotrebno imati ogroman dom pa je zato i prirodno da se najpre biraju manje kuće.

Takođe je sasvim normalno da se višak sredstava uloži u kupovinu vikendice pa da se vodi ispunjeniji život sa manje sredstava i nižim ratama za otplatu stambene jedinice tokom života. Kod nas je nešto drugačija situacija, ali idemo ka tom vremenu kada će i kod nas postati normalno da živimo u manjim kućama i tako štedimo, a imamo kvalitetne uslove, bolje nego u stanovima.

Tražnja za kućama sve više raste, cene su niske, ali zbog velike kvadrature ukupan iznos retko ko može da plati. Male kuće je lakše kupiti, lakše finansirati sve radove, lakše ih je i izgraditi, a uprkos svim mišljenjima, u njima kvalitetno živi čitava porodica. Ako se kupi odgovarajuća nekretnina ona može biti osnov za kasnije proširenje pa će se lako doći do dodatnog mesta.

Gde vi živite i šta više volite, stan ili kuću? Da li bi voleli da živite u manjem domu ili volite kuće od po nekoliko stotina kvadrata? Da li bi možda više voleli da imate veću okućnicu, mesto za dečije igralište, bazen i pomoćne objekte? Pišite nam svoja razmišljanja u komentarima nakon čitanja teksta, radujemo se razmeni mišljenja.

 

3 KOMENTARA

  1. Živim u malom stanu, a želim upravo malu kuću, ali manju od 100 kvadrata, recimo oko 80, mislim da bi bilo savršeno. Veliki sam protivnik onih velikih, u kojima se onda veći deo godine ne živi. Preko zime je skupo grejanje, a da ne pričamo kolika su ulaganja u sve što je potrebno. Mnogi tako krenu grandiozno, počnu da grade nešto veliko, i onda takva kuća jednog dana počne da se urušava, a da pritom još uvek nije ni završena. Neka, hvala. Mala, u potpunosti sređena i komforna, ništa lepše!

  2. Ja zivim u takvoj jednoj velikoj kuci koja je gradjena za vise generacija. Mogu vam reci da volim taj komfor, ali sa druge strane, mnogo vremena odlazi na odrzavanje i svakodnevno ciscenje, pa onda cesto pomislim kako bi mi bilo mnogo lakse da zivim u manjoj kuci. Sve ima i prednosti i mane…

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime