Da li opštini Prokuplje preti bankrot?

5
Foto: Služba za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje

Po presudi Privrednog suda i Privrednog Apelacionog suda u Beogradu i presudi Privrednog suda u Nišu, Opština Prokuplje obavezna je da Univerzal banci AD u stečaju iz Beograda isplati po pravosnažnom rešenju iznose u ukupnom zbiru od 202.518.626,87 dinara.

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović je na konferenciji za novinare, koju je održao u prisustvu većnika, obavestio javnost da je Opština Prokuplje dužna da u roku od 15 do 30 dana, isplati ovaj dug u visini od preko 202 miliona dinara, koji je napravilo bivše rukovodstvo Opštine Prokuplje u periodu od 2007. do 2009. godine. Ono je na taj način zadužilo sadašnje i buduće generacije, ali i lokalnu samoupravu i sve građane dovelo u veoma težak položaj.

Lokalna samouprava obavestila je predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić sa kakvim problemima se Opština Prokuplje susreće.

-Ovo dugovanje je napravila bivša vlast u periodu od 2007. do 2009. godine, a odnosi se na nesavesno poslovanje u oblasti infrastrukture. Na taj način zadužila je i nas i buduće generacije, koje će morati da vraćaju i plaćaju stare dugove – rekao je Simonović.

Zbog ovih, ali i ostalih dugovanja Opština Prokuplje formiraće ekspertski tim, koji će se sastojati od stručnjaka iz različitih oblasti, među kojima će biti inženjeri, ekonomisti i pravnici. Oni će pregledati dokumentaciju iz tog perioda i preduzeti dalje korake na utvrđivanju odgovornosti.

Najveća dugovanja napravljena su u 2008. izbornoj godini i iznose čak 189 miliona dinara.
Bivšoj vlasti koja je napravila dugovanja, Univerzal banka Beograd početkom 2012. godine ponudila je rešenje kroz više opcija za podizanje kredita kojim bi se rešio problem isplate duga. Kako oni to nisu na vreme uradili taj dug će biti višestruko veći sa kamatom, jer je na naplatu stigla samo glavnica duga.

Simonović je dodao da lokalna samouprava svakog dana plaća neka stara dugovanja, jer preuzevši vlast, preuzela i obaveze, kao i da su svi radovi u ovoj godini  finansirani i uredno plaćani iz budžeta bez ikakvog zaduživanja, domaćinskim poslovanjem.

5 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime