Da li smo zaboravili našu državnost i duhovnost?

0

Dugo sam razmišljao kako da započnem ovaj tekst. Kako reći nešto što je davno rečeno i kako kaže naš narod „U kamen zapisano“, pa ipak odlučih da je možda najbolje započeti stihovima pesme poznatog kuršumlijskog guslara Novaka Milenkovića.

…“Đe je nekad prestonica bila.

Đe Nemanja prvu crkvu diže i duhovnost srpsku vazdiže,

a duhovnost srpsku proširi, te Srbiju s krstom pomiri.

Đe je vazda od davnašnjih dana ovo parče nemirnog Balkana,

zalivano od krvi i plača, bilo meta raznih osvajača…“

Obeležilo se ovih dana 850 godina od podizanja prvih Nemanjinih zadužbina u srednjovekovnoj Toplici, a današnjoj Kuršumliji.

Mnogi će se zapitati kojeg Nemanje? Da on nije možda neka zvezda rijaliti programa? Ili pak možda…???

Beše to onaj Nemanja rodonačelnik Srpske države i duhovnosti , otac prvog srpskog arhiepiskopa, otac prvog srpskog kralja…. Onaj Stefan Nemanja koga su izgleda danas mnogi zaboravili.

Nisu baš svi zaboravili oca srpske države, setili su ga se oni koji danas žive u mestu iz kojeg je on, kao tadašnji udeoni knez, započeo stvaranje i uzdizanje srpsku državnost i duhovnost, meštani malene varošice Kuršumlije.

Koji su na pristojan i skroman način obeležili 850 godina od izgradnje prvih duhovnih zadužbina Stefana Nemanje, rodonačelnika onoga što mi danas zovemo državom.

A država? Država izgleda da se stidi sebe i svoje istorije, pa tako niko od njenih predstavnika ne beše prisutan 28. oktobra, leta gospodnjeg 2018. Kada ovo mesto, na ušću reka Kosanice i Banjske u Toplicu, obeleži 850 godina od izgradnje prvih Nemanjinih zadužbina i početka srpske državnosti i duhovnosti.

Da li se mi kao narod, kao nacija, kao stanovnici ove države Srbije, stidimo naše istorije, naše tradicije, kulture, državnosti…??? da li trebamo da baštinimo i čuvamo svoje? Da li trebamo imati svoju tradiciju i istoriju? Da li, da li?

Izgleda da nema odgovora, ali se svi zajedno moramo potruditi da ne zaboravimo svoju prošlost, jer ako zaboravimo svoju prošlost zaboravićemo i svoju budućnost.

(Autor: Nikola Dragović)

Više tekstova možete pročitati na njegovom blogu OVDE

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime