Danas je Sveti Luka i Sveti Petar Cetinjski

0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slavi dva praznika – Svetog apostola i jevanđelistu Luku i Svetog Petra Cetnjskog.

Smatra se da je Sveti Apostol Luka Jevanđelje po Luki, treće jevanđelje u Novom zavjetu, napisao oko 60. godine. U osnove hrišćanske propovedi spadaju “Jevanđelje po Luki” i “Dela Svetih apostola”.

Sveti Luka je jedan od prvih propovednika hrišćanstva, savremenik Gospoda Isusa Hrista i jedan od pisaca Četvorojevanđelja.

Prema predanju, Sveti Luka je poznavao Bogorodicu i tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže su njenom pravom izgledu, a poznata je “ikona u ikoni” koja predstavlja Svetog Luku i u perspektivi ikonu Bogorodice koju svetitelj oslikava.

Slikarsko delo ovog svetitelja, rodom iz Antiohije, su i ikone Svetih apostola Petra i Pavla, a crkva ga smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Prema bogoslužbenom kalendaru Srpske pravoslavne crkve, ovaj dan nije obeležen kao zavetni, već je kao “crno slovo” svrstan u praznike od značaja za suštinu crkve.

Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica, a vernici ga slave i kao iscelitelja i zaštitnika pojedinih zanata. Kao svog zaštitnika slave ga i obrazovne ustanove, među kojima je i Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju.

Sveti Luka život je okončao u 84. godini kada ga, kako je zapisao vladika Nikolaj Velimirović, “zlobni idolopoklonici udariše na muke, Hrista radi, i obesiše o maslinu u gradu Tivi”.

Uspomenu na nedavno kanonizovanog Svetog Petra Cetinjskog, Srpska Pravoslavna Crkva slavi kao zavetni praznik i “crveno slovo” u kalendaru.

Prema zapisu vladike Nikolaja, ovaj svetitelj SPC je “celi svoj život viteški posvetio svome narodu”, boreći se da izmiri zavađena plemena i odbrani zemlju od spoljnih neprijatelja.

Oba posla uspešno je obavio, a srpska crkva i narod posebno slave njegovu pobedu nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji.

Godine 1784. postao je mitropolit i gospodar Crne Gore, ali je život nastavio u monaškoj keliji gde se i upokojio 1830. godine.Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime