Dani kalemarstva u Konjuhu

0

U Konjuhu, nedaleko od Kruševca, otpočeli su “Dani kalemarstva”, prva manifestacija čiji je cilj promovisanje ove grane poljoprivrede, kao i celog konjuškog kraja, koji polako vraća ugled stečen ranijih godina, kada su njihovi kalemovi nalazili put i do probirljivih inostranih kupaca. U vreme ekspanzije, vredne ruke konjuških kalemara proizvodile su i do 40 miliona loznih kalemova godišnje.

“Dane kalemarstva” je otvorio savetnik za poljoprivredu Premijera Srbije Dragan Glamočić. U svom obraćanju, on je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede rešilo problem isplate zaostalih subvencija poljoprivrednicima, da sada postoji redovna dinamika isplate, te da su sredstva za investicije povećana tri puta. Kazao je da se nude povoljni dinarski krediti, a rešen je i problem penzijsko – invalidskog i zdravstvenog osiguranja.

Govorio je i predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihajlović koji je istakao ponovni značaj zadrugarstva kao forme udruživanja poljoprivrednika i donošenje dva Zakona bitna za privređivanje u ovoj oblasti a to su: Zakon o zadrugarstvu i Zakon o privrednim komorama.

Na sastanku Saveta Mesne zajednice dogovoreno je da se u narednom periodu asfaltira put Konjuh – Brajkovac u dužini od 1,8km., a ispred škole u Ljubavi postavi “ležeći policajac”, kao i zaštitna ograda.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime