Dani višnje uskoro u Toplici

2

Privredno –turistička manifestacija  „Dani višnje“ i 13. Topličkog sabora višnjara, koji će biti održani od 6. do 8. jula u Prokuplju i Velikoj Plani. Ove godine program će imati za cilj  da promoviše značaj proizvodnje višnje, kao i da kroz kulturni deo program pokaže bogastvo naše narodne tradicije. Ovu manifestaciju oragnizuje Opština Prokuplje u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima i privrednicima iz Velike Plane.

„Dani višnje“ tradicionalno  počinju otvaranjem  izložbe poljoprivrednih mašina i opreme koja će i ove godine u dvorištu  Srednje poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ u Prokuplju, sa početkom u 10 sati, okupiti veliki broj izlagača i posetilaca.

Svečano otvaranje manifestacije i Sajam proizvoda od višnje, meda i etno proizvoda zakazani su za 11 časova u prostorijama „Olympik Residence“, gde će biti održana stručna predavanja iz oblasti proizvodnje višnje. Ove godine poljoprivredni proizvođači će  imati priliku da se upoznaju sa novinama u selekciji oblačinske višnje i savremenim rešenjima za berbu koštičavog voća, kao i o zaštiti ne samo biljaka već i čoveka u poljoprivrednoj proizvodnji. Predači su i ove godine eminentni stručnjaci iz ovih oblasti, dr Dragan Nikolić, dr Miroslav Ivanović i profesor Radomir Mrvaljević.

Sastavni deo ove manifestacije  je Sajam proizvoda od višnje, meda i etno proizvoda, koji je prilika da poljoprivredni proizvođači predstave svoje proizvode i plasiraju ih na tržište.

Svečanim otvaranjem 13. Topličkog sabora višnjara u Velikoj Plani, 7. jula sa početkom u 18 časova, biće nastavljena manifestacija „Dani višnje 2018.“Na saboru višnjara tradicionalno se svake godine organizuje proglašenje najboljih proizvođača višanja i najuređenijeg dvorišta, kao i izborz aMis višnje.

Od 19. časova počinje koncert  Čede Markovića u okviru kojeg će nastupiti i orkestar Doma kulture Prokuplje.

– Opština Prokuplje organizuje Privredno-turističku manifestacija „Dani višnje“  sa ciljem da ukaže na značaj, očuvanje i unapređenje proizvodnje oblačinske višnje, koja je brend ovoga kraja.  Ovogodišnji rod višnje je duplo veći od višegodišnjeg proseka što je i dovelo do toga da cena otkupa bude niža. Ono što je važno za očuvanje ovog „crvenog blaga“ , to je stalno povećanje kapaciteta i primena savremene tehnologije u proizvodnji, naglasio je zamenik predsednika Opštine Prokuplje i predsednik OO Dani višnje i 13. Toplički sabor višnjara Miroljub Paunović  na trećem sastanku Organizacionog odbora.

Na Organizacionom odboru većnik za kulturu Opštine Prokuplje i član odbora Milica Erić je naglasila, da je u cilju promocije ove privredno –turističke manifestacije, delegacija Opštine Prokuplje zajedno sa turističkim i kulturnim radnicima gostovala u emisiji na prvom programu RTS-a „Šarenica“.

O turističkim, kulturnim i privrednim potencijalima, ali i svemu onome što boji život ovog dela Toplice govorili su zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović, direktor Doma kulture Tijana Petrović i predstavnik Turističko sportske ustanove Saša Кajganović.

U umetničkom delu programa nastupili su višestruki prvaci Srbije na brojnim takmičenjima u horskom pevanju Dečiji hor Doma kulture „Sanjalice“ pod rukovodstvom dirigenta  Sanje Stojković, zatim mladi guslar Miloš Gašević i frulaš Nemanja Lazović, a svoju poeziju na lokalnom južnjačkom dijalektu predstavio je Milivoje Кrstić.

2 KOMENTARA

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here