DANILO PAVLOVIĆ – PRVI PROKUPAČKI RAGBISTA I REPREZENTATIVAC

0

Prokuplje i toplički kraj su dali puno odličnih sportista, ali je malo poznato da je prvi reprezentativac Srbije iz ovog kraja bio ragbista Danilo Pavlović, još pre 101 godinu! Pavlović je bio član reprezentacije Srbije u ragbiju, sastavljene od učenika škole “Džordž Heriot” u Edinburgu, u Škotskoj, koja je 9. marta 1918. godine, pred 10.000 gledalaca, pobedila selekciju Britanskih kolonija sa 8:3.

Bio je to prvi nastup neke sportske selekcije pod imenom Srbije i to u vreme dok su još uvek trajale borbe na Solunskom frontu a Srbija bila okupirana. Danilo A. Pavlović je rođen 4. oktobra1901. godine u Prokuplju, u Berilju, a otac mu je radio u policiji. Nakon Albanske Golgote, preko Francuske, stigao je u Škotsku, u Edinburg i renomiranu školu “Džordž
Heriot”, zajedno sa još 26 učenika iz Srbije.

-Đaci iz Srbije su se veoma brzo adaptirali na život u školi i aktivno uključili u školske aktivnosti, a najviše u sportske ekipe. Veoma brzo od dečaka iz Srbije formirana je ragbi ekipa koja je igrala sa drugim školskim ekipama iz Edinburga – priča Frejzer Sim, istoričar škole “Džordž Heriot”.

Najistaknutiji igrač među srpskim dečacima bio je snažni Toma Tomić iz Leskovca koji je bio nešto stariji od svojih drugara. Kvalitetom su se isticali i Danilo Pavlović, koji je igrao krilo, i Dimitrije Dulkanović iz Ćuprije. Škotska štampa je u sezoni 1918-1919 često beležila uspešne nastupe Danila Pavlovića u plavo-belom dresu “DŽordž Heriota”.

Na utakmici protiv “Danijel Stjuart Koledža”, početkom novembra 1918. godine, Pavlović je postigao pogodak (try), a efikasan je bio i početkom februara 1919. godine na meču protiv “Dolar Institušna”. Dve sedmice kasnije postigao je jedini pogodak na utakmici kojim je
doneo pobedu svojoj ekipi protiv velikog rivala, “Džordž Votson Koledža”.

Izveštač sa utakmice “Džordž Heriot” – “Glazgov Haj Skul” beleži  da je “Pavlović demonstrirao izuzetne atletske sposobnosti Srba”.

U školskom godišnjaku, na kraju sezone 1918-1919, ostalo je upisano da “Danilo Pavlović, naše srpsko krilo tri četvrtine, prolazi pasovima u dobrom stilu, snažno trči i tako oštro posmatra svog protivnika da ga nije lak preći”.

Nažalost, ragbi karijera Danila Pavlovića trajala je kratko jer se jula 1919. godine većina srpskih dečaka vratila u oslobođenu domovinu. Danilo je došao u rodno Prokuplje i sa sobom doneo ragbi loptu i dres u kojem je nastupao za školsku ekipu. Priključio se Fudbalskom klubu “Jug Bogdan” u kojem je do 1925. godine igrao na poziciji centarfora.
Na fotografiji koja je publikovana u monografiji o počecima fudbala u Prokuplju Danilo Pavlović, obučen u dres škole  “Džordž Heriot” drži u rukama ragbi loptu.

Detalji o ragbi karijeri Danila Pavlovića, prvog prokupačkog ragbiste i prvog reprezentativca, objavljeni su u monografiji “100 godina ragbija u Srbiji” koju je prošle godine objavio Ragbi savez Srbije.

Potomci Danila Pavlovića i danas žive u Prokuplju.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime