Darko Laketić: Prilikom bombardovanja fabrike „Zastava“ u Kragujevcu, došlo do oslobađanja veće količine piralena

0
darko laketić

Narodni poslanik i predsednik Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja, doc. dr Darko Laketić, nedavno je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, predstavio poslednje rezultate ovog istraživanja, koji su, kako je kazao, poražavajući.

-U poslednjih šest meseci održali smo nekoliko sednica Komisije i na poslednjoj smo imali jednog značajnog svedoka. To je profesor Ivan Matić, sa Rudarsko–geološkog fakulteta, u penziji. Inače, zasedanje Komisije bilo je van sedišta, u Kragujevcu. Zašto tamo? Zato što je prilikom NATO bombardovanja, došlo do razaranja velikih industrijskih trafoa u fabrici “Zastava”, tačnije u lakirnici, i oslobađanja veće količine piralena. Kragujevac je grad koji se suočio sa kontaminacijom piralenima i upravo je Rudarsko-geološki fakultet, na čelu sa profesorom Matićem, radio značajnu studiju na temu “Kontaminacija piralenima sliva Lepenice od Kragujevca do ušća u Veliku Moravu”. Profesor Matić je na sednici Komisije prezentovao sve dokaze do kojih su došli. Piralen se, nažalost, izlio u reku Ždraljicu, zatim u Lepenicu, i došlo je do kontaminacije čitavog priobalja, odnosno tog pojasa oko reka. Reč je o studiji koja je finansirana od strane Evropske unije, što je vrlo bitno, i što je još bitnije, analiza materijala koji je uzet sa tog prostora, rađen je u Republici Češkoj, u referentnim laboratorijama za piralen. Rezultati do kojih su došli su egzaktni, relevantni i tačni, kazao je doc. dr Laketić.

Kako dodaje, ova studija je rađena u periodu od 2002. do 2005. godine i rezultati su poražavajući jer na ispitivanim mestima varijacija kontaminacije kretala se od deset puta većih vrednosti piralena od graničnih, do pet puta većih vrednosti od interventnih.

-Piraleni spadaju u kategoriju najznačajnijih i najkancerogenijih toksina i ono što je sramno da država Srbija, odnosno vlast 2005. godine, nije reagovala na ove dokaze. Istraživanje je bilo transparentno, to je bila javna stvar, čak je profesor Matić u Dubrovniku, na jednom stručnom skupu, prezentovao te rezultate. Ono što je vrlo bitno, te informacije je imala i izvršna i zakonodavna vlast države u tom trenutku. Strašno i sramno je to da vlast tada nije reagovala. Ako imate kontaminaciju, država je odgovorna da reaguje u smislu dekontaminacije. Ako me pitate da li je neko zatvorio oči, da li je svesno negirao posledice NATO bombardovanja, moj utisak i moje mišljenje je da jeste. U tom trenutku postojala je negacija svega onoga što je posledica NATO bombardovanja. Ono što smo mi uradili, jeste da smo odmah organizovali sastanak sa državnim sekretarom u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i dogovorili nastavak finansiranja jer je 14 godina prošlo od tih rezultata. Sad je neophodno dodatno proširiti ovo istaživanje. Na osnovu tog dodatnog ispitivanja, gde ćemo dobiti nove informacije, uradićemo i hitnu reakciju nakon toga, u smislu dekontaminacije, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, radi se o polu-isparljivom materijalu.

-Prilikom obrađivanja zemljišta, oranja, dolazi do pomeranja površinskog sloja i isparavanja te supstance, tako da sa sigurnošću sada ne možemo da tvrdimo da li je ima i u kojoj koncentraciji. Neophodno je uraditi istraživanja da bi došli do valjanih podataka. Vrlo je bitno da je piralen nađen u sloju od površnih 20 centimetara, tako da nema dubinske kontaminacije vode i zemljišta. Radićemo i analizu uticaja isparenja na osnovu statističkih podataka na zdravlje stanovništva, da vidimo da li postoji porast tumora koji nastaju inhalatornim putem. Imali smo i sastanak sa ljudima koji su čistili lakirnicu “Zastave” ručno, bez valjane zaštitne opreme, tako da smo videli da postoji visok procenat nastanka malignih bolesti, istakao je doc. dr Laketić.

Na pitanje voditeljke, zašto su sednice zatvorene za javnost i da li će građani biti o svemu obavešteni, on kaže da je doneta odluka da sednice budu zatvorene, iz razloga što informacije koje se prezentuju od strane različitih svedoka mogu da budu jako osetljive i značajne po državnu bezbednost.

-Ono što je najzačajnije za javnost i što ja, kao predsednik Komisije, garantujem, to je da će svaka informacija koja je bitna za javno zdravlje stanovništva, za životnu sredinu, biti prezentovana javnosti. Tako je bilo do sada, tako će biti i ubuduće. Mi smo pre mesec dana dali šestomesečnu informaciju narodnim poslanicima. Sve ono što smo radili proteklih šest meseci je stalo na papir i predstavljeno. Imam nameru da pre završetka mandata ovog saziva Narodne skupštine, prezentujem javnosti sve ono što smo uradili u proteklom periodu, zaključio je narodni poslanik iz Prokuplja i predsednik Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja doc. dr Darko Laketić.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here