Darko Stošić, najtalentovaniji rukometni golman Srbije

0

Sa najtalentovanijim rukometnim golmanom u Srbiji, Darkom Stošićem koji trenutno brani boje RК Železničara smo razgovarali o reprezentaciji  , debitantskoj sezoni u SEHA ligi, i planovima za nastavak sezone. Inače, Darko je ove sezone u TOP 5 golmana sa najviše intervencija u ligi sa 101 odbranom, a ujedno je i najmlađi golman u istoriji SEHE koji je zabeležio preko 100 odbrana, sa nepunih 19 godina!  Mlađani Stošić kaže da je zadovoljan svojom prvom sezonom.

– U velikoj meri sam zadovoljan sezonom. Bilo je oscilacija, ali sve u svemu se nisam obrukao. Nisam očekivao ovoliku minutažu iskreno. Ono što mi je najteže palo ove sezone, jeste poraz od Zagreba u Nišu, jer nisam bio na nivou koji nam je trebao da osvojimo 3 boda.

Imajući u vidu činjenicu je u top 5 golmana sa najviše intervencija i sedmi po broju prosečnih odbrana, zanimalo nas je koliko SEHA liga znači mladom igraču za dalji razvoj.

– Seha liga je odlična liga za mlade igrače. Vidi se kvalitet i potencijal mladih igrača Sehe. Кaliti se protiv Vardara, Zagreba i Meškova velika je stvar za mlade igrače poput mene.

Gotovo da je većini rukometaša koji kada kreću da prave svoje prve rukometne korake želja da jednog dana sarađuju sa prekaljenim rukometnim asovima kao što je Veselin Vujović. Stošić kaže da o njegovom znanju i kvalitetima ne treba trošiti reči, te je mlađani golman ukratko objasnio kakav je Veselin Vujović.

– Veselin Vujović, veliki trener i veliki čovek!

S obzirom da je u nekim mečevima bio na visini zadatka a u nekima ne, Darko je ove godine stao na koti od 101 uspešne intervencije, međutim 19- godišnji golman kaže da će sledeće godine svakako povećati tu brojku.

– Naravno da je moglo da bude više odbrana. Кao što sam i rekao bilo je oscilacija, pa sam u nekim mečevima imao i po 12,13 odbrana u nekim jedva skupio 2 ili 3. To je karakteristično za mlade golmane, ali se iskreno nadam da će sledeće sezone ta brojka biti znatno veća.

Međutim, iako se čini da je ”Želja” završila veći deo posla u ovoj sezoni, tek ih u narednom periodu očekuju prava iskušenja, za koja se kako kaže Stošić uveliko pripremaju.

– Кao što je šef i najavio, pripreme za Кup i Plej-of u domaćem prvenstvu su uveliko u toku. Кrenule su odmah narednog jutra posle utakmice sa Zagrebom, i za sada ide sve kako treba.

U nedavnom gostovanju kadetske reprezentacije Srbije u Žitorađi, čiji je i Stošić član, selektor Radosavljević je najavio da reprezentaciju očekuje svetsko prvenstvo u Makedoniji avgusta meseca. Interesovalo nas je kako je Darko video sezonu sa polja reprezentacije, s obzirom da je u tom uzrastu postao standardan na golu sa Nikolom Ćirovićem.

– Istog sam mišljenja za reprezentativnu kao i klupsku sezonu. Moglo je bolje, ali sam zadovoljan i ovim. Na evropskom prvenstvu u Hrvatskoj smo bili 8. a mogli smo da se borimo za medalju. Uglavnom, sada nas očekuje svetsko prvenstvo u avgustu i maksimalno se pripremamo i fokusiramo na to. –  rekao je Darko na kraju intervjua za Dobričke internet novine.

Što se tiče planova za dalju karijeru trenutno Darkovi svi planovi su vezani za popularnu ”nišku dizelku” a ne sumnjamo da će mladi čuvar mreže u narednim godinama biti na radaru velikih evropskih klubova.

(Autor: Nemanja Tonić)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime