Detinjstvo moje sa zdravstvene strane

1
Foto: Zvonko Prelić, privatna arhiva

Uhvati me skoro neka zdravstvena tegoba, odležah nekoliko dana na milost i medicinskom osoblju a i Svetom Petru i progurah pa se malo podsetih godina mojeg dečaštva. Od početka me je terala neka zdravstvena beda, mali, zakržljao, jad od deteta, a prvo pa muško.

Namuči se moja dobra majka uz mene, ko je gde – ona sa mnom u Prokuplju u dečjem dispanzeru.

Nije bilo autobusa, nego sobajle put pod noge, i tu je bilo dosta naroda što je pešačio.

Meni, po priči moje majke, našli “šum na srce” i svima je do detalja to pričala kad se sretnemo na putu, i to opširno, a bila je i pametna i razgovorna žena, oni me sažaljevaju a i ja se malo silim jer sam u centru pažnje, jeste da sednem kraj puta dok majka razgovara – umeli su ti razgovori da potraju, promene se teme i tako….. poviše vremena u putu probavimo.

Prvi moj problem su bili krajnici i šta mi sve nisu radili po selu, neka žena iz Potoka od Ljubića kao stručnjak za tu oblast, mi razvrlji usta i prstima gnječiše krajnike, druge neke mi bajale, čini mi se jedna beše Jovka ali krajnici opstadoše. Nije bilo druge, nego mi u bolnici u Prokuplju to otkloniše, još i sada se sećam onih makaza koje čujem, ali me ne boli i doktor mi pokaza dva klikera i kaže – to ti je to, momče, nećeš imati više problema. I bi u pravu.

Tu ti jednog dana ogladneh, nađoh neki hleba u trpezariji, počeh da jedem, povredih ranu i htedoše neke sestre da me biju.

Još veću muku imadoh oko ruke, a i dan danas me muči. Isčaših u laktu levu ruku na loptanju, umesto da me odvedu kod ortopeda, majka me na grbinu pa kod neke žene u Malu Planu da to namesti, i kako je namestila ostade meni ruka ukrivo – ni da savijem, ni da ispravim više nego što mi stručno lice napravi. Obiđoh sve viđenije seoske lekare za koske, mojeg deda Jola u Gubetinu i čak stigoh do Jove u Tularu koji je bio kao neki primarijus za tu kategoriju vidara i ne bi vajde i odlegah u Nišu 2 meseca na razrađivanju ruke.

Tu sam video kako na Čairu igraju loptu, a u to vreme je Šekularac udario sudiju Tumbasa, što sam razabrao iz razgovora onog medicinskog osoblja. Ruku mi udesiše, koristila me kao nova, ali kako stižu godine ponovo mi nije kako treba ali sada mi nije baš ni bitno.

E to su moje muke bile, glavne a bilo je i drugih, nego baš da ne dužim.

Autor: Zvonko Prelić

1 KOMENTAR

  1. U našem kraju su bile skoro pa svaka baba doktor za ruku nogu uši grlo oko a najviše je bilo one urekljiva babe koje su bajale jer siu te uročili.Kod nas sve što se porazbolevalo sve je to neko ureko pa su babe bajare dobijaleihaha velike pare da su nekome skinule te čini,ljudi koji su nameštali lomove i tako dovodili doktore do ludila.ma bilo je svega i svačega ali najgore je bilo ako si toj babi reko vračara

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime