Devojka hrabrost: Pokrenula udruženje za pomoć deci oboleloj od raka

0

Prokupčanka Milena Perić imala je samo 6 godina kada se suočila sa teškom bolešću. Nakon operacije u Nišu i Istanbulu i dugogodišnje borbe za ozdravljenje, ona je odlučila da svoje iskustvo iskoristi za pomoć drugima. Prokuplje će, zahvaljujući ovoj devojci hrabrost, u novembru dobiti svoje prvo udruženje roditelja, staratelja i prijatelja dece i mladih obolelih od malignih bolesti.

Udruženje „Epigenija“ osnovano je u maju ove godine, a sa zvaničnim radom počinje 9. novembra. Osnovni cilj im je, kaže Milena, da pruže materijalnu i moralnu podršku deci i mladima koji se susreću sa ovim problemom.

– Pokrenuli smo ovo udruženje, jer je mnogo lakše kad imaš nekog da te podrži, da te razume, da te informiše. Kada se meni to desilo nisam imala pojma o čemu se radi, ni moji roditelji. Grom iz vedra neba. Ne znaš gde da se okreneš na koju stranu da ideš. Potreban ti je neko da te usmeri pa makar te samo uputio na nekog dobrog lekara. – kaže Milena.

Prvu akciju pokreću 9. novembra uz pomoć prijatelja iz Varoškog pozorišta „Histrion“, koji će u sali Bioskopa „Toplica“ igrati „Klaustrofobičnu komediju“.

–Karte se mogu nabaviti kod oca i mene od ponedeljka po ceni od 200 dinara i sav prihod ide za obezbeđivanje sredstava za početak rada udruženja. Biće još predstava, koncerata i još umetničkih programa. Nadamo se da će nam u radu pomoći i donacije dobrih ljudi. Pre predstave će takođe biti moguće svim zainteresovanima da se učlane, a ako ne tada, to uvek mogu učiniti dolaskom na adresu udruženja ili pozivom na broj 0692607199. Kako sam ja maloletna, trenutno je moj otac predsednik udruženja. Bez mojih roditelja i bez moje porodice ideja o udruženju bi ostala samo to, ideja. Njima sam najpre zahvalna na svemu – kaže Milena.

Udruženje simbolično nosi naziv „Epigenija“, jer radi na teritoriji Topličkog okruga, a Toplicu karakteriše upravo ovaj geografski fenomen. Milena kaže da je još značajnije to što se oni bore protiv prirodnih zakona i uvek idu uzvodno, pravo.

Milena je pokušavala da pomaže svojim vršnjacima i pre osnivanja udruženja, pa je tako pre dve godine sa sestrom i drugaricom prodavala ručno izrađen nakit da bi pomogla oboleloj drugarici. Odlična je učenica prokupačke Gimnazije, član Dramskog gimnazijskog studija i Književne omladine Prokuplja.

Za informacije o radu udruženja možete se javiti Mileni i njenom ocu Ivanu Periću na broj telefona 0692607199 ili na mail: [email protected]. Udruženje se nalazi na adresi Ratka Pavlovića Ćićka 293/1 Prokuplje.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime