Direktor Agencije za privatizaciju na sednici Socijalno ekonomskog saveta Kruševca

0

Od 188 stečajeva u Srbiji, ušlo se u 76 (preduzeća bez zaposlenih radnika), druga faza je stečaj u manjim firmama (do 5 zaposlenih), da bi se prešlo na veće fabrike. (ukupno oko 5.000 ljudi ). Država raspolaže sa oko 100 miliona dolara za okončanje ovih i drugih privatizacionih procesa i pomoć preduzećima, u šta se svakako ne ubraja isplata zaostalih zarada. Ove podatkle je izneo direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara na današnjoj sednici Socijalno ekonomskog saveta Kruševca.

Savet je razmatrao aktuelnu situaciju u preduzećima u restrukturiranju, u svetlu skorašnjeg zakonskog okončanja tog stratusa i definisanja novog. Sastanak je vodio gradonačelnik Dragi Nestorović, a pored direktora Agencije za privatizaciju Ljubomira Šubare prisustvovali su načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, zamenik gradonačelnika Jasmina Palurović, predsednik Skupštine Živan Nikolić i predstavnici menadzmenta, kao i sindikata preduzeća u restrukturiranju

Agencija menja metodologiju rada, cilj je „prodati ne što skuplje, nego što bolje“ naglasio je Šubara. Preko investicija i zapošljavanja država će ubirati mnogo veće prihode nego od skupih prodaja koje se završavaju lošim ishodima i urušavanjem kapitala. Kao pravce u kome će nastupati Agencija za privatizaciju, direktor Ljubomir Šubara je kao najbolji model naveo – izbor strateškog partnera u što bržem roku, zatim – primenu unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), kao svojevrsnu zaštitu od prinudne naplate. Poslednja opcija je stečaj, odnosno analiza interesa lokalnih samouprava i države u odnosu na takva preduzeća i nastupanje u skladu sa tim.

Osvrćući se konkretno na kruševačka preduzeća u restrukturiranju, direktor Agencije za privatizaciju je izneo planove i mogućnosti. S tim u vezi, od korporacije „Trajal“ za sada je izvesno formiranje dva pravna lica čija će delatnost biti namenska proizvodnja, FAM će primeniti radnički konzorcijum sa UPPR , „Župa“ već ima veoma solidnog poslovnog partnera, a za preduzeće „Branko Perišić“ i Fabriku ulja zainteresovane su neke švajcarske kompanije. Kineski biznismeni najavili su učešće u pregovorima za „14.oktobar“, „Župu“, FAM i Trajal, a što se tiče nekada jedne od „najjačih“ fabrika u Kruševcu – IMK „14.oktobar“ – i tu je izvestan deo planiran za namensku proizvodnju. Za tekstilnu konfekciju „Crvena zvezda“ otvorena je mogućnost opstanka preduzeća putem prodaje imovine i seljenja proizvodnje u postojeću halu u Ribaru, a u odnosu na „Savremeni dom“ postoje neke inicijative stranih partnera.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime