“Divan dan“ u Kući Simića od 24. februara

0

Izložba pod nazivom „Divan dan – rođendani, istorijski aspekt i savremeni običaji“ biće priređena naredne nedelje u Kući Simića u Kruševcu.

– Dobili smo veliki broj fotografija Kruševljana sa rođendanskih slavlja, zanimljivih predmeta, čestitki, poklona i uspomena sa prvih i svih ostalih rođendana, kaže jedan od autora izložbe kustos Zorana Drašković Kovačević, najavljujući otvaranje, koje je zakazano u sredu 24. februara.

Izdavač kataloga koji preti izložbu je kruševački Narodni muzej u saradnji sa Narodnom bibliotekom, drugi autor je Aleksandar Miletić, a stručni saradnik Vesna Bogdanović. Izložba obuhvata period od prve polovine dvadestog veka do danas.

Kuća Simića, inače, podignuta je još krajem 18.veka. Ova kuća nekadašnjih begova Frenčevića, rođaka leskovačkog paše, nalazi se u strogom centru Kruševca, u blizini Spomenika kosovskim junacima, pored same pešačke zone i priliči starim gospodskim kućama, od kojih su samo retke preostale.

Nekada je pripadala Simićima, čuvenoj familiji iz beogradske Sremčice. Kroz svoj, za jednu balkansku kuću dug vek, često je menjala vlasnike, jedno vreme bila je i Muzej narodnooslobodilačke borbe, da bi danas ponovo blistala starim, gospodskim sjajem.

Njen enterijer i stalna muzejska postavka, preneta iz Narodnog muzeja Kruševca, dostupni su turistima, đacima i zaljubljenicima u tradiciju koji žele da osete duh porodičnog života u srpskoj varoši, od početka dvadesetog veka do danas.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime