Đorđe i Viktorija: Juniori prokupačkog filma u borbi protiv predrasuda

0

Prokupački gimnazijalci Đorđe Kovačević i Viktorija Marković napravili su svoje prve korake u svetu filma, pa sa ponosom potpisuju režiju i scenario kratkog filma Ljubav bez predrasuda”. Mogućnost da se oprobaju u stvaranju jednog filmskog sveta dobili su kao polaznici Škole filma Film kluba Prokuplje.

Iako je film imao premijeru pre par meseci, utiscima sa snimanja  su za ovo dvoje mladih stvaralaca još uvek sveži.  Pisanje scenarija, snimanje, a onda montaža bili su veliki posao, ali kako kažu, sve su uradili sa lakoćom i elanom, jer je stvaranje ovog osmominutnog filma bila prilika da mnogo nauče jedni o drugima.

Škola filma koju je pokrenuo Film klub Prokuplje, ovog puta okupila je mlade ljude srpske i romske nacionalnosti, sa ciljem da zajedno snime film o dve različite kulture, i tako pokažu da se umetnošću mogu prevazići sve predrasude. Pod sloganom „Filmom protiv predrasuda” ova škola, a kasnije i filmski kamp na Belom Kamenu, posebno su podsticajno delovali na Đorđa i Viktoriju, jer su njima dodeljene „glavne uloge”.

– Naše uloge su nevidljive za gledaoce filma, ali bez nas sa ove strane kamere, filma ne bi ni bilo. Ja sam ranije sarađivala na raznim projektima Film kluba PRokuplje, tako da sam se susretala sa procesom stvaranja filma. Pošto pišem, nije mi bio problem da u dogovoru sa Ðorđem kao rediteljem, a uz pomoć i ostalih koji su izneli svoje predloge, napišem scenario. Ovo je bilo jedno novo i okrepljujuće iskustvo – kaže maturantkinja Viktorija Marković.

Polaznici škole su imali težak zadatak da osmisle temu filma za sat vremena i iznesu svoje ideje.

– Za jedan sat osmisliti film, tačnije temu filma bio je pravi izazov. Hteo sam da kroz neku ljubavnu priču prikažem razlike u načinu života, kulturi, veri i običajima između Srba i Roma, koji koliko spajaju, mislim da toliko i razdvajaju. Nadam se da je bar deo toga stao u 8 minuta koliko film traje – kaže  reditelj Đorđe Kovačević.

Da je umetnost jedinstven način da se razbiju predrasude o jednoj kulturi pokazuje i kamp na Belom Kamenu gde je film snimljen. Đorđe opisuje kombi kojim su stigli do kampa kao kombi pun različitosti, ili iz svog novog ugla – sličnosti.

– Nakon svega toga, mislim da nismo više isti. Da se svako od nas, bar malo promenio. Promenio svoja shvatanja i ubeđenja koja je rođenjem stekao. Predrasude su razbijene! – kaže mladi reditelj.

Mišljenje o razbijenim predrasudama kao o dosegnutom cilju celog projekta sa Đorđem deli i Viktorija.

– Tokom celog ovog projekta niko nije bio uskraćen smeha i priče, ponajviše druženja i lepih uspomena kojima ćemo se svi mi smejati svaki put kada krenemo da se prisećamo samog snimanja. I mi. I oni. U stvari ne postoji ni mi ni oni. Svi smo mi isti. Imamo i dobre i loše ljudi u svom okruženju. Najbitnije je da svi mi ovde zajedno imamo nešto najvrednije na svetu, a to je ljubav – kaže Viktorija.

 

Kako su oboje zaljubljeni u filmsku umetnost, i Viktorija I Đorđe razmišljaju o novim projektima, temama, scenama i avanturama koje svaki film sa sobom nosi. Prokupačka publika može samo sa nestrpljenjem da očekuje novi film.

Do tada, ukoliko još niste, ovde možete pogledati film „Ljubav bez predrasuda”.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime