Dodeljene nagrade najboljim pesnicima (foto i video)

1

U izložbenom prostoru Narodne biblioteke u Kiršumliji, sinoć su uz najbolje stihove i još bolju muziku uručene nagrade najboljim pesnicima sa proteklog “Nagradnog pesničkog konkursa” koji su i ove godine zajedno organizovali Književni klub “Milutin Uskoković” i Top Novosti.

Najbolji pesnik ove godine je Nikola Milosavljević Meca koji je za pesmu “Čovečanstvo” dobio prvu nagradu u iznosu od sedam hiljada dinara koju mu je uručila predsednica stručnog žirija, Vesna Paunović Đukić.

Upravo se pobednik ovog konkursa pobrinuo u tandemu sa sa sjajnom Milicom Deljanin da ova svečanost bude oplemenjena prelepom muzikom:

Program dodele nagrada, maestralno je vodila Anđelija Đukić koja je ovom prilikom u ime stručnog žirija i svoje ime, književnom kritikom i obrazložila zašto su upravo Nikola Milosavljević Meca, Milica Durlević za pesmu “Lipa stara” i Ana Đorđević za pesmu “Borba” dobili prve tri nagrade.

“Lirski subjekt u pesmi “Čovečanstvo” se pun nemoći,  besa i prkosa.  Obraća se Bogu rečima: „Rano si krenuo sa grehom,  Bože“, a zaključuje i poručuje mu da treba da se stidi. Tematski  je obradio motiv otuđenosti čoveka 21. veka prema ostavljenom detetu u mestu koje naziva kraj sveta. Ad Fines, rimski naziv za Kuršumliju, bliže određuje mesto zbivanja i tematski se slika čovečanstva sužava na konkretni prostor koji nije bio takav ranije, što pojačava tragiku, inače melodične pesme sa lakim rimama.

U drugoj pesmi, pod naslovom: “ Lipa stara”, pesnikinja na početku prikazuje idilični ambijent detinjstva pod starom lipom. U drugom delu pesme ton se menja, postaje setan i melanholičan, lipa je tužna i  melanholičan, lipa je tužna i setna, kao i nema i prazna kuća.

Pesma “Borba” poslednjim svojim stihovima o čistoj ljubavi između dvoje mladih peva kao o blaženstvu koje je iznad svega, kao najjačoj sili u svetu, u nagonskoj ali instinskoj želji prema voljenom biću.”

Fotografije sa ove manifestacije koje možete videti OVDE uslikao je Bojan Miljuš, a nagrađenima na ovom konkursu zahvalio se i pesnik, Radivoje Pantić ispred Književnog kluba “Milutin Uskoković”.

Diplome, knjige i čanske karte Književnog društva “Miluitin Uskoković” dodeljene su sledećim autorima pesama koje su objavljene na ovom konkursu: „Predugo“, autorke Maje Tonić iz Niša, „Snovi “, autorke Slađane Milutinović iz Kuršumlije, „Nebeski krst nad Patrijaršijom“, autorke Radice Gavrilović iz Kuršumlije, „Pesma“, autorke Milene Perić iz Prokuplja i „Planinska reka“, autorke Zorice Ivanović iz Prokuplja.

Nagrađeni su ovom prilikom kazivali stihove kao i predsednica stručnog žirija, pesnikinja Vesna Paunović Đukić.

I na samom kraju, mada će možda zvučati pretenciozno, ali sinoćni skup koji je bio vatromet stihova i sjajne muzike je bio događaj za pamćenje koga se ne bi postideo ni neki od prestižnih prostora kulture u prestonici!

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime